Haber Celal Kuzu

Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır Ticaret Borsası Kadın Girişimciler Kurulu tarafından organize edilen ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Habitat Derneği, İstanbul Teknik Üniversitesi ile Coca Cola işbirliğinde yürütülen “Kız Kardeşim” projesinin “ilham buluşması” paneli Diyarbakır’da gerçekleşti.

Panelde konuşan Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı (DTB) Engin Yeşil, teknolojinin hızla değiştirdiği günümüz dünyasında kadınların ekonomik hayata etkin katılımları için iletişim teknolojilerinden etkin şekilde yararlanmaları, temel finansal konularda bilinçlenmeleri ve girişimcilik becerilerini güçlendirmeleri gerektiğini söyledi.

Kız Kardeşim projesi de tüm bu hususlarda eğitim sağladığını da anlatan DTB Başkanı Yeşil, Bugüne kadar 20000 kadına eğitim verildiğini ve 2020 yılında da 10.000 kadına daha eğitim verilmesi hedeflendiğini belirtti.

Yeşil, “Kadınların geleceğe bakışı,  yeni çağa uyum sağlama becerileri ülkemizi daha zengin yarınlara taşıyacak.  Kız Kardeşim Projesi, Birleşmiş Milletler’in 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefinin 8’ine doğrudan katkı yapan bir proje. Kadın-erkek eşitsizliğini azaltmayı hedefliyor. Kadın girişimciliğini artırmayı ve çocukların daha iyi bir geleceğe kavuşmasını hedefliyor. Sürdürülebilir kalkınma için özel sektör-sivil toplum işbirliğini öne çıkarıyor. Daha güçlü ve zengin bir Türkiye ancak kadınların hak ettikleri yere gelebilmesiyle mümkün olacaktır. Şunu unutmayalım Aklın Başarının ve Ekonominin cinsiyeti olmaz. Kendini geliştiren, içindeki potansiyeli ve enerjiyi açığa çıkaran kadınlar, öncelikle kendilerine, çocuklarına ve ailelerine, ardından da topluma daha faydalı olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, bugün salona dinleyici olarak gelen kadınları, başarılı bir girişimci olarak, kendi başarı hikayelerini anlatmak üzere gelecekte yeniden burada görmeyi umut ediyorum” şeklinde konuştu.

DTSO Yönetim Kurulu Üyesi Nevin il ise, Türkiye’de toplumsal cinsiyete dayalı kişi başına düşen brüt milli gelir kalemi kadınlarda 10 bin 648 dolar civarında iken, erkeklerde 27 bin dolar seviyesinde olduğunu belirterek, “Bu dudak uçuklatan farkın nedenini toplumsal cinsiyet rolleri ve fırsat eşitsizliğidir. Kız Kardeşim Projesi’nin işte tüm bu dile getirdiğim gerekçelerle, teknolojinin hızla değiştirdiği günümüz modern dünyasında. hayatın ritmine ayak uydurabilmek için kadınların, iletişim teknolojilerinden etkin şekilde yararlanmaları çok önemlidir” dedi.

Editör: TE Bilişim