Haber Fuat Bulut

Güneydoğu Ekspres Diyarbakır  - Kısa adı DEDAŞ olan Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin bazı basın yayın organlarında yer alan “Şırnak, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Batman ve Diyarbakır olmak üzere altı şehirde kayıp-kaçak oranının yüzde 86 olduğu” şeklindeki açıklamasına tepkiler devam ediyor.

Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Başkanı Mehmet Orak ve Yönetim Kurulu Üyeleri, düzenledikleri basın açıklamasında DEDAŞ'a sert tepki gösterdi.

DEDAŞ'ın açıkladığı verileri, "çarpıtıcı, inandırıcılığı olmayan, gerçekten uzak ve spekülatif" olarak değerlendiren Orak, "Bölgeye dair enerji kullanımında yanlış bir algı oluşturmayı hedefleyen, bölge halkını zan altında bırakan ve halkı hırsızlıkla itham eden bir anlayışla karşı karşıyayız. Bu türden yanlış ve amacını aşan haberlerle bölge halkı kriminalize edilmektedir. Yerel ve ulusal basında sıklıkla yayımlanan buna benzer haberlerin iyi niyetle yapılmadığını düşünmekteyiz. Bilinçli olarak servis edildiği düşüncesini taşıdığımız bu haberlerin bölgemize ve halkımıza hiçbir yarar getirmeyeceği, halklar arasında kin ve nefrete sebep olacağı ve sosyal patlamaların yaşanmasına neden olabileceği göz ardı edilmemelidir.Bu haberler servis edilirken, Elektrik Dağıtım Şirketi'nin hizmet konusunda yetersizliklerini dile getirmek bir yana, çoğunlukla yapılan altyapı çalışmalarının abartılarak haberlerde yer verilmesi ise düşündürücüdür" dedi.

"DEDAŞ, hizmette sınıfta kalmıştır"

Alt yapı sorunları nedeniyle bölgede yıllardır sürekli ve sıklıkla elektrik kesintilerinin yaşandığını belirten Orak, şöyle devam etti: "Elektrik kesintilerinin sıklıkla yaşandığı, kesintilere sebep olan arızaların zamanında giderilememesi sonucunda, elektrik panolarının vatandaşın müdahalesine açık hale getirildiği anlaşılmaktadır. Kaliteli ve kesintisiz elektrik enerjisi sunma görevi bulunan dağıtım şirketi bu konuda sorumluluklarını yerine getirmeyerek sınıfta kalmıştır ve de yetersizliğini bu tür haberler vasıtasıyla gizlemeye çalışmaktadır. Temelinde yeterli altyapı yatırımlarının yapılmamasından dolayı yaşanan elektrik kesintilerini Dağıtım şirketi kaçak elektrik kullanımına bağlayarak kamuya karşı sorumluluklarını yerine getirmemektedir.Biz EMO Diyarbakır Şubesi olarak daha önce yetkili dağıtım firmasından kayıp-kaçak oranları, yatırım planları vs. gibi konularda yazılı bilgi istememize rağmen, şirket politikaları gereği yazımıza cevap vermedikleri için bu oranları tam olarak bilememekteyiz. Fakat açıklanan kayıt dışı oranların belirlenen oranının altında olduğunu tahmin etmekteyiz. 23 Aralık 2019 tarihinde DEDAŞ tarafından yapılan yazılı açıklamada 2018 yılı verilerine göre bölge illerinde belirtilen kayıt dışı elektrik kullanım oranının yerel ve ulusal medya organlarında geçen haberlerde yer alan oranlarla örtüşmediği de görülmektedir."

EPDK'ya "müfettiş gönderin" çağrısı

Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Başkanı Mehmet Orak, bir soru üzerine DEDAŞ'ın bölgeye dair açıkladığı kayıp kaçak oranın yüzde 86 değil, yüzde 30'larda olduğunu ifade ederek, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nu (EPDK) göreve çağırdı. Orak, "EPDK, kamuoyunu yanlış bilgilendiren, bölge halkını hırsız konumuna düşüren DEDAŞ için müfettiş göndermelidir" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim