Haber Bekir Güneş

Güneydoğu Ekspres - Bu uygulamayla sağlık alanında çalışan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının çalışma haklarının ihlal edildiğini öne süren SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Gönül Adıbelli, “Olumsuz sonuçlanan güvenlik soruşturmalarına açılan davalarda, suçun şahsiliği, masumiyet karinesi, kişisel verilerin gizliliğinin korunması gibi pek çok hukuk ilkesinin ihlal edilmesinin yanı sıra çalışma, örgütlenme, gösteri yapma ve düşüncelerini ifade etme gibi pek çok hakkın kullanılmasının güvenlik soruşturmasında olumsuz değerlendirildiği görülmüştür” dedi.

 ‘Sağlık çalışanları görevlerine iade edilsin’

 Toplumsal yaşamda derin etkileri olan bu uygulamanın kaldırılması için verilen hukuksal ve fiili mücadelenin sonucunda AYM’nin iptal kararı aldığını belirten Adıbelli, “AYM’nin iptal kararından sonra konuya ilişkin olarak yeni düzenlemeler yapılmalı ve yürütme ve yargı organları işlevleri yönünden gerekli adımları ivedilikle atmalıdır. Bu kapsamda; Sağlık Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu’nun, 657 Sayılı Kanunun 48. maddesinin diğer şartlarını taşımakla birlikte 8. bendi gerekçe gösterilerek atamalarını yapmadığı hekimleri yeni bir başvuruya ihtiyaç olmaksızın derhal ataması, sözleşmesini feshettiği hekimleri görevlerine iade etmesi, güvenlik gerekçesi ile görevine başlatmadığı tüm sağlık çalışanlarını görevine başlatması ve açıkta geçirdikleri sürelere ilişkin özlük haklarını karşılaması gerekmektedir” diye konuştu.

 ‘AYM’nin aldığı karar uygulansın’

 Adıbelli, güvenlik soruşturmaları gerekçe gösterilerek işine ve uzmanlık eğitimine son verilen tüm sağlık emekçilerinin işlerine geri dönmesi gerektiğini dile getirdi.

 Adıbelli, “Bununla birlikte isteyen sağlık emekçileri devam eden mahkemelerine ve Bakanlığa, AYM’nin belirtilen kararının hayata geçirilmesi ve derhal işe başlatılmak için başvurabilirler. İdarenin, AYM kararının gerektirdiği düzenlemeleri acilen yerine getirmesini bekliyoruz. Bizler de bu süreci yakinen takip edeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim