Haber Celal Kuzu

Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan hileli ürünler listesinde Diyarbakır’daki işletmelerde yer alıyor. Listeye ilişkin Diyarbakır Lokantacılar, Kebapçılar ve Tatlıcılar Odası (DİLTO) Başkanı Haşim Elkaan açıklamada bulundu.

DİLTO Başkan Elkaan, “Bakanlığın açıkladığı listede birçok firmanın kırmızı et yerine tavuk eti kullanıldığı tespit edilmiştir. Burada sorumlular firmalarımız değil kasaplardır. Çünkü tek makas kullanan kasaplar yüzünden birçok esnafımız mağdur edildi.  Kendisine üye olan tüm lokantacılara uyarıda bulunarak tek makas kullanan kasaptan alışveriş yapmayın. Ayrıca vatandaşlarımız açıkta satılan gıdaları yemesin“ dedi.

Elkaan, “İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün almış olduğu numunelerde binde kaç oranında etin içine tavuk eti karıştırıldığı denilmemektedir. Odamızın yapmış olduğu inceleme neticesinde esnaflarımızın kasaptan aldığı kıymalarda kasabın kullanmış olduğu kıyma makinasında hem etin çekildiği hem de tavuğun çekildiği tespiti yapılmıştır. Tarım İl Müdürlüğü incelemeleri neticesinde esnafımıza kesilen cezanın kasaptan kaynaklı bir durum olduğu tespit edilmiştir. Yapılan tespitlerden sonra esnafımıza kesilen cezayı kasaba ödettiğimiz olmuştur. Bir yönetici esnafımızdan alınan kıyma numunesinde ‘Binde Bir’ oranında yani bir kilo kıymada 1 gram tavuk eti karıştırıldığı tespitinden sonra konu ile ilgili yapmış olduğumuz incelemede kasabın çekmiş olduğu kıyma makinasından kaynaklandığı için kesilen cezayı kasaba ödettik. Buna benzer birçok olayda kesilen cezaların birçoğunu kasaptan karşıladık” dedi.

“2 makine kullanan kasaptan kıyma alın”

Diyarbakır’daki vatandaşlarımız başta olmak üzere tüm insanların sağlığını düşündüklerini ve bu çerçevede sürekli denetimlerde bulunduğunu ifade eden Elkaan, “Esnaflarımız denetlenirken bunun yanında kasaplarında denetlenmesi gerekir. Özellikle kıyma makinalarının kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Odamıza bağlı bulunan tüm esnaflarımıza mesaj atıp tek kıyma makinası kullanan hangi kasap olursa olsun kesinlikle alıverişte bulunulmamasını söyledik. 2 kıyma makinası kullanan esnaftan etlerini almalarını tavsiye ettik” diye konuştu.

“Tırnaklı et olmaması sevindiricidir”

Yapılan denetimler neticesinde birçok firmanın kırmızı et yerine tavuk eti kullanıldığının tespit edildiği için bir nebze de olsa sevindiklerine değinen Elkaan, “İlimizde yemek sektöründe bulunan tüm işletmelere kesinlikle tırnaklı et diye tabir edilen (at ve eşek) eti bulunmamaktadır. Tarım İl Müdürlüğü kontrollerinde de çıkmamıştır. Bu bizim için işin sevindirici yanıdır. Bazı kendini bilmez bazı sosyal medya kullanıcılarının paylaşımlarında tırnaklı et kullanmışlar diye paylaşımda bulunarak tüm halkımızı yanlış yönlendirmişlerdir. Bu paylaşımları yapanlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağız. Oda olarak Tarım İl Müdürlüğünün yapmış olduğu denetimleri her zaman desteklediğimizi birçok platformda il müdürümüzü ve ekibini kutlamışız. Tarım Bakanlığı’ndan isteğimiz alınan numuneler açıklığında kaçta kaç oranında tavuk eti çıktığının da yazılmasını istiyoruz. Böyle olursa kasaptan kaynaklı mağdur olan esnaflarımızın da kamuoyunda mağduriyetleri bir nebze de olsa giderilmiş olur” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim