DİYARBAKIR - İşkence Görenlerle Dayanışma Günü dolayısıyla, yapılan açıklamada işkencesiz bir dünyanın mümkün olabileceğine vurgu yapıldı

İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), HAK İnisiyatifi, Diyarbakır Tabip Odası ile Diyarbakır Barosu, Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı'ndaki İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “İşkence insanlık suçudur, işkenceye hayır" yazılı pankart açıldı.

 Kurumlar adına hazırlanan ortak açıklamayı okuyan TİHV Üyesi Elif Turan, 1997 yılında BM Genel Kurulu, işkence ve diğer zalimane, insanlık dışı ya da onur kırıcı muamele ya da cezaya karşı sözleşmesinin taşıdığı önem nedeniyle 26 Haziran'ın “İşkence Görenlerle Dayanışma Günü” olarak ilan edildiğini anımsattı.

 İşkence ve kötü muamelede bulunmanın mutlak yasak olduğunu vurgulayan Turan, “İnsan hakları hukuku bakımından işkence yasağı normu, yaşam hakkının ve kişinin, hiç kimsenin dokunma hakkı olmadığı bedensel ve zihinsel bütünlüğünü koruma talebinin bir sonucudur" dedi.

 ‘İşkencesiz bir dünya mümkün’

 İşkencenin gündelik hayatın içinde herkes tarafından hissedilir yaygın bir hale getirildiğine dikkat çeken Turan, şöyle devam etti: “Son dönemde son derece yıkıcı ve uzun süreli etkileri olabilecek gelişmeler olmuştur. Sadece içinde bulunduğumuz aylarda Urfa’nın Halfeti ilçesinde ve Ankara'da işkenceye maruz kalan insanların kendi ya da yakınlarının ve avukatlarının mahkeme tutanaklarına da yansıyan anlatımları, kendi kurumlarımız dahil, ilgili kurumların raporlarında belgelenen işkence ve diğer kötü muamele uygulamalarının gündelik hayatın içinde herkes tarafından ne denli hissedilir ve ne denli yaygın bir pratik hale getirildiğini ortaya koymaktadır.”

İnsan hakları savunucuları olarak işkencenin sona ermesi için mücadelelerinin devam edeceğinin altını çizen Turan, işkencesiz bir dünyanın mümkün olacağına vurgu yaptı.

Editör: TE Bilişim