Fuat Bulut/Özel Haber

Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır’ın Bismil Belediyesi, kayyum döneminde takasla mülkiyeti belediyeye devredilen Eski İlçe Emniyet Müdürlüğü Binası nedeniyle İlçe Kaymakamlığı ile karşı karşıya geldi. Bismil Belediyesi Eşbaşkanları Orhan Ayaz ve Gülşen Özer, seçime 21 gün kala Milli Emlak’a devredilen yapının, dönemin kayyumu şimdiki İlçe Kaymakamı Kerem Süleyman Yüksel tarafından yıkılmak istendiğini, 31 kişiden oluşan Belediye Meclisi’nin, 5 AK Partili üyenin de desteğiyle “oybirliği” kararı alarak, buna izin vermediğini söyledi.

İçişleri Bakanlığı, Bismil eski Belediye Başkanı HDP’li Cemile Eminoğlu’nu 4 Şubat 2017 tarihinde görevden alarak, yerine İlçe Kaymakamı Tugay Gülenç’i kayyum olarak atamıştı. Gülenç’in görev yeri değiştikten sonra yerine atanan Kerem Süleyman Yüksel, 04.12.2018 tarih ve 2018/67 karar numarası ile mülkiyeti belediyeye ait olan bazı taşınmazları devretti.

Meclis kararı ile 178 Ada 26 ve 29 nolu parseldeki arazi, yeni İlçe Emniyet Müdürlüğü olarak inşa edilerek, yerine takas yöntemi ile 140 Ada 13 ve 15 nolu parseldeki eski İlçe Emniyet Müdürlüğü binası devredildi. Bu kararın ardından İlçe Emniyet Müdürlüğü Binası tamamlanarak, yeni yerinde hizmet vermeye başladı. İlçe Kaymakamı ve kayyumu, 08.03.2019 tarihinde yine Belediye Meclisi kararıyla, eski Emniyet Müdürlüğü Binası’nı bedelsiz olarak Milli Emlak’a devreden bir karar aldı.

31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’nde yüzde 72 oy alan HDP’li Eşbaşkanlar Orhan Ayaz ve Gülşen Özer, kayyum döneminde alınan kararlar arasında yer alan bazı taşınmazların belediye iadesi için girişimlerde bulundu.

“AK Partili üyelerimize teşekkür ediyorum”

Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan Belediye Eşbaşkanları Gülşen Özer ve Orhan Ayaz, şunları söyledi:

“Mülkiyeti Bismil Belediyesi’ne ait olan arsaların, araç ve gereçlerin çoğunun sağ-sola peşkeş çekildiğini gördük. Kamuya ait olan bu malları, emniyet müdürlüğünden tutun da sosyal yardımlaşmaya kadar farklı kurumlara, gerek hibe ve takas gerekse tahsis etmişler. Eşbaşkanlarla birlikte meclisimiz 32 kişiden oluşuyor. Bu meclisin 27’sini HDP meclis üyesi, 5’ini ise AKP meclis üyesi oluşturuyor. İlk toplantımızda meclise mesajımız şu oldu; Bismil’in faydası için ne olacaksa bunu hep birlikte yapacağız. Bu saatten sonra parti ayırmaksızın bu halkın ihtiyaçları doğrultusunda hep birlikte hizmet vereceğiz. Bizim bu mesajımıza karşılık AK Partili meclis üyeleri onay verdi ve halkın faydasına olacak her şeyde biz de varız dediler. İkinci meclis toplantısında kayyumun peşkeş çektiği, sağa-sola hibe ettiği mallarımızı geri alma kararını dile getirdik. Bismil Belediyesi hizmet binası emniyet müdürlüğüne, 4 arsa Milli Emlak’a, 2 araç ise sosyal yardımlaşmaya verilmiş. Bu konuyu mecliste gündeme getirdik. Tüm meclis üyelerimiz oy birliğiyle belediyeye ait olanları geri istedik. Bu konuda AK Partili meclis üyelerine de teşekkür ediyorum. Meclis olarak iyi bir karar aldık. Kaymakamlığa her ay meclis kararımızı sunduk. En son gönderdiğimiz meclis kararını kaymakam kabul etmedi. Meclis kararı şu anda idari mahkemeye gönderilmiş. Gerekçe ise alınan kararın yanlış olduğuymuş. Kayyum döneminde alınan kararların geçerli olduğu söyleniyor. Biz mahkemenin kararını bekliyoruz.”

“Son kararı halkımız verecek”

Takas yöntemiyle önce belediyeye, ardından Milli Emlak’a devredilen eski emniyet binasının Kaymakamlık tarafından yıkmakla tehdit edildiğini öne süren Eşbaşkan Orhan Ayaz, şöyle devam etti:

“Yasaya göre en ufak bir yıkımda veya yapımda imar izni belediyeden alınır. Bunlar izin almadan binayı yıkmak istediler. Kaymakam bu kez Milli Emlak’ın eliyle yıkmak istiyor. Bismil’deki resmi kurumların mülk amiri kaymakamdır. Yıkım izni almadan yıkmak istedikleri için biz eşbaşkanlar olarak olaya müdahale ettik. Yıkımı durdurduk. Şuanda mühürlenmiş durumda. Belediyeden izin almadan yıkamazsınız diyoruz. Kaymakam bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üzerinden yıkım kararı almaya çalıştı ve aldı. Biz de şunu dedik her ne kadar bakanlık yıkım kararı alınmış ise de orası şuan mahkemelik ve mahkeme sonuçlanmayana kadar yıkamazsınız dedik. Bakanlığa yazdık bu yazıyı. Söz konusu bina ucube bir şekilde duruyor. Biz onlara malımızı bize verin kendimiz yıkacağız dedik. Binanın tasarrufu Milli Emlak’ın elinde. Belediye ait olan yeri aldığımızda 150 nüfusumuza burayı ne yapalım diye soracağız. Karar ne çıkarsa onu uygulayacağız. Halka sunmadan karar almayacağız. Park, otopark, kültür merkezi, halkımız neyi istiyorsa onu yapacağız.”

Editör: TE Bilişim