Haber/ Bekir GÜNEŞ

Güneydoğu Ekspres- İçişleri Bakanlığı tarafından Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyesi eşbaşkanlarının görevden alınması ve yerlerine kayyum atanması sonrası kentte gerilim sürüyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi  hizmet binasının bulunduğu Elazığ Caddesi ve Lise Caddesi’ne çıkan bütün yollar trafiğe kapatıldı.

Lise Caddesi’nde toplanan bir grup ve HDP milletvekilleri kayyum atamasını protesto etmek istedi. Polisin yaptığı uyarıdan sonra caddeyi terk etmeyen gruba müdahale yapıldı. Müdahale esnasında HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, yaralandı. Başaran, hastaneye kaldırıldı.

HDP il binası önünde de oturma eylemi yapmak isteyen DTK Eşbaşkanları Leyla Güven ve Berdan Öztürk, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, HDP milletvekilleri Semra Güzel, Remziye Tosun ve Feleknas Uca ile yurttaşlar, eylemci grup engellendi.

Grup oturma eyleminde ısrar edince polislerce yapılan müdahale de yaralanan Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Semra Güzel, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Ayrıca 4 kişi de gözaltına alındı.

Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmasını protesto etmek için belediye binası önünde bir araya gelenlerle polisler arasında arbede yaşandı. Arbede de fenalık geçire HDP’li milletvekilleri Tülay Hatimoğlu, Serpil Kemalbay ve Pero Dündar hastaneye kaldırıldı.  Milletvekilleri kısa bir süre sonra hastaneden taburcu edildi. Ayrıca haber takibi yaban 5 gazeteci de gözaltına alındı.

Van’da yaşanan protesto eylemlerinde de en az 30 kişi gözaltına alındı.

Editör: TE Bilişim