Fuat Bulut /Özel Haber

Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır Türkiye’nin en verimli arazilerine sahip yerleşim yerlerinden biri olan Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde hayata geçirilen örnek bir proje meyvesini vermeye başladı.

Bismil Belediyesi Meclisi, 3 ay önce aldığı kararla ilçede atıl durumda olan belediyeye ait arazinin yoksul ailelere tahsil edilmesi kararlaştırıldı. Bu karar üzerine belediye görevlileri ve muhtarlardan oluşan bir heyet, 50 yoksul aileyi belirlerken, 200 dönümlük arazinin 36 dönümü tarıma açıldı. Tarla sürümü, tohum, damlama sistemi, ulaşım hizmetini belediyenin yaptığı proje kapsamında kadın istihdamına öncelik verildi.

Tarlanın çiftini süren, tohumunu tedarik eden, damlama su sistemini kuran belediye, aileler için kurulan çardaklara da mini buzdolabı tahsis etti. 20 dönümlük araziye domates, biber, patlıcan, fasülye, salatalık, karpuz, kavun, kabak ekildi. Toprağı verimli arazide şimdi hasat başladı.

Özer: 10 ton üzüm, 1 ton pekmez elde edilecek

Bismil Belediyesi Eşbaşkanı Gülşen Özer, bağ üretiminin yapıldığı 16 dönümlük arazide 10 ton yaş üzüm, 1 ton da pekmez elde edecekleri söyledi. Söz konusu bağın kurulduğu arazide Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin 2004 yılında bir araştırma yaptığını ifade eden Özer, o tarihten itibaren üzüm üretiminin yapıldığını söyledi.

Özer, “16 dönümlük bir alanı kapsıyor bu bağ. Bu yıl 10 tonluk bir üretim bekliyoruz. Bu üzümlerin bir kısmı pazarlarda satılacak. Bir kısmı da pekmez çevrilecek. Pekmezin tortusundan da sirke üretimi yapılacak. Bunun için bir sirke atölyesini de kadınlarımız için kuracağız. 1 ton civarında pekmez üretimi bekliyoruz. Ayrıca üzümün sarma yaprakları da salamura şeklinde pazarlarda kadınlar tarafından satışa sunulacak” diye konuştu.

Ayaz: Yeni projelerimiz olacak

Bismil Belediyesi Eşbaşkanı Orhan Ayaz, belediyenin imkanları dahilinde özellikle kadın istihdamına katkı sunmak istediklerini ifade ederek, şunları söyledi: “Bizler fideleri aldık, damlama sistemini kurduk. Bismil Belediyesi olarak bu tarlalarda annelerimize, genç kızlarımıza domates, biber, karpuz, kavun nasıl yetişiyor onun eğitimini de vermek istedik. Hasatla birlikte elde edilen ürünleri pazara kadar götürüyoruz. Elde edilecek gelirin de eşit şekilde 50 aileye paylaşılmak üzere bu organizeyi yaptık. Ekonomik krizden dolayı geçim sıkıntısı çekiyordu bu aileler. Bu alanı onlara tahsis ettikten sonra en azından bu aileler kendi evlerinde sıcak bir yemeğe kavuştular. Bizi mutlu eden bir tablo oldu. Başka projelerimiz de olacak. Sadece bununla tek yetinmeyeceğiz. Belediye eşbaşkanları olarak başka bölgede yetişecek ürünleri belediyemizin ziraat mühendisleri ve Dicle Üniversitesi’nin Ziraat Fakültesi ile birlikte belirleyeceğiz.”

“Ürettiklerimizi semt pazarlarında satıyoruz”

Tarlada çalışan Nesibe Uygun, her sabah saat 05.00’te ürün kesimi için tarlaya geldiklerini daha sonra da pazarda satışa çıktıklarını söyledi. Uygun,” Her sabah saat 05.00’te buraya gelip ürünleri topluyoruz. Bir kısım arkadaşımız da semt pazarlarına götürüp ürünleri satıyor. Haftanın 6 günü satışlarımız var, sadece Pazar günü satış yapmıyoruz. Toptan satışımız yok. Direkt halka perakende satışımız var. Kendi ayaklarımızın üzerinde durmak içindir tüm çabamız. Sektörlerin bir çoğu zaten krizde. Bu haliyle üretime de destek sunmuş oluyoruz. Aynı zamanda organik tarım faaliyeti yapıyoruz. Gübre ve kimyasal ilaç asla kullanmıyoruz. Çünkü kullanılan ilaçların insan sağlığına olumsuz etkisini biliyoruz. Hastalıklara yol açıyor. Kansere yol açıyor. Organik tarımı burada başlattık, geliştirmek istiyoruz.”

Editör: TE Bilişim