Haber Fuat Bulut

Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır Türkiye’deki yıllık 900 binlik pamuk rekoltesinin 100 binden fazlasını tedarik eden Diyarbakır’da pamuk satışında bir ilk yaşandı. Diyarbakır Ticaret Borsası’nda bir araya gelen çırçır fabrikası sahipleri ile alıcılar, ilk kez artırma usulü ile kıran kırana pazarlık yaptı.

Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral, Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Bismil Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Sabahattin Karabulut, Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Bismil Pamuk Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Vural, Diyarbakır Ticaret Borsası yönetim kurulu ve meclis üyeleri, kamu kurum amirleri pamuk ajansları, iplik fabrikaları temsilcileri ile alım satım yapan tüccarlar bir araya geldi.

“Silvan Barajı ile pamuk rekoltesi zirve yapacak”

İlk satış seansı öncesi konuşan Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Türkiye’de üretilen pamuk üretimin yüzde 10’unun Diyarbakır’dan tedarik edildiğini ifade ederek, kentteki 600 bin dönümde pamuk ekimi yapıldığını söyledi. Hayata geçirilecek Silvan Projesi’nin tamamlanmasıyla bu rakamın 1.5 milyon dönüme çıkacağını belirten Yeşil, “Bu da Türkiye’nin ithal ettiği pamuğun yüzde 50'sinin bundan böyle Diyarbakır'dan karşılanması demektir.Rakamlardan da anlaşılacağı gibi pamuk bizler için çok önemli bir üründür.Diyarbakır Ticaret Borsası olarak bizler ‘Ege Pamuğu’ tipi ile işlem gören pamuğumuzun kalite bazındaki fiyatının ‘Diyarbakır Pamuğu’ olarak belirlenmesini ve alıcı ve satıcının borsamızda buluşmasını hedefliyoruz.Böylelikle haftanın bir günü satış salonundan çıkacak olan ‘Diyarbakır Pamuğu’ fiyatları ulusal ve uluslararası pazarda referans fiyat olarak kabul edilecektir. Belirlenen fiyat ve kalite ile hem haksız rekabetin önüne geçilmiş olunacak, hem de Diyarbakır pamuğuna kriter olabilecek bir fiyat ortaya çıkmış olacaktır. Bu nedenle bu gün ilkini gerçekleştireceğimiz satış seansının hayırlara vesile olmasını diliyorum’’dedi.

“Diyarbakır, ürün kalitesinde 4’ncü sırada”

Yeşil’den sonra konuşan Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu , Türkiye’nin, dünyanın sayılı pamuk üreticilerinden biri olduğunu, Diyarbakır’ın da üretim rekoltesi ve ürün kalitesi açısından 4’ncü sırada olduğunu vurguladı. Güzeloğlu, “Pamuk üretiminde sadece pamuk boyutunda değil tekstilin ana girdisi olan pamuk ana üretiminin yanı sıra çiğiti dediğimiz çekirdeği ile yağ sanayisinde, küspesi ile yem sanayisinde, bütün alanlarda pamuğun net ve açık bir girdi değeri söz konusu. Diyarbakır gerek pamuk üretiminde gerekse kalitesinde çok önemli bir belirleyici kenttir” dedi.

Geçen yıla nazaran bu yıl rekoltenin yaklaşık 80 bin ton artmasını beklediklerini anlatan Vali Güzeloğlu, şöyle devam etti: “Esas hedefimiz 2023 ve 2025 bandında GAP’ın sulama projelerinin tamamlanması ve Silvan Barajı ve Silvan Projesi’nin sulama kanallarının devreye girmesi ile 1.000.000 dekarlık alanda pamuk üretimini gerçekleştiren ve bunun karşılığında en az 500.000 ton pamuğu üreten bir kent olma hedefidir. Bu yakın dönemde gerçekleşecek hedefe karşıda kentimizi gerek üretim altyapısında gerekse pamuğa dayalı sanayinin altyapısında hazırlamakta bizim önceliğimizdir. Bugün itibariyle yüzde 90’ın üzerinde makinalı hasadın gerçekleştiği, ürün kaybının ve filesinin en aza indirip pamuk üretim merkezi Diyarbakır’ımızda Dicle'nin ve gerçekleştirilen sulama projelerinin getireceği bereketli topraklarda dünyanın en nitelikli pamuğunu yetiştiren ve fiyat belirleyen bir il olma hedefine doğru giderken aynı zamanda da pamuğa dayalı tekstil sanayisinin merkezi olma hedefinde ve amacındayız” dedi.

Vali gonga vurdu, satış başladı

Yapılan konuşmaların ardından Hasan Basri Güzeloğlu’nun gonga vurmasıyla Diyarbakır Pamuğu’nun ilk satış seansı gerçekleştirildi.Gong sesinin ardından Bismil’de faaliyet gösteren Saitoğulları Çırçır ile İskur Tekstil A.Ş arasında 8,125 TL’den 100 tonluk satış gerçekleştirildi.

Editör: TE Bilişim