Fuat Bulut– Özel Haber

Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır'ın merkez Yenişehir İlçesi Ofis Semti’ndeki Sanat Sokağı’nda önceki gün yolda yürüyen yaşlı bir kadın, kırık parke taşlarına basınca yere düşüp yaralandı. Bu olay, Sanat Sokağı’ndaki sorunlara yıllardır çözüm bekleyen esnafı ve bu bölgede ikamet eden vatandaşları isyan ettirdi. Esnaf ve vatandaşlar, sanatla ilgili kurum ve kuruluşların sokakta etkinlikler yapmasını isteyerek, seyyar satıcı ve kaldırım işgaliyesinin de önlenmesi gerektiğini söylediler.

Gazetemize konuşan esnaflar, 2015 yılında Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı düzenlemenin ardından sorunların daha da arttığını ifade etti. Alt yapı sorunu çözülmeden parke ve kaldırımların gelişi güzel döşendiğini, yapılan 8 süs havuzunun atıl durumda olduğunu, çimlerden sızan suyun sokağın altındaki otoparkı mağdur ettiğini dile getiren esnaflar, yetkililere göreve davet etti.

“Sokağımızda sanat yapılsın istiyoruz”

Ofis ve Sanat Sokağı Güzelleştirme ve Koruma Derneği (OSS-DER) Başkanı Aziz Nart, yoldan geçen yayaların ve semt sakinlerinin rahat ve güvenli bir şekilde geçişlerinin sağlanması ve çirkin bazı görüntülerin ortadan kaldırılması için yetkililerle temas halinde olduklarını söyledi.

Nart, Sanat Sokağı’nda kültürel ve sanatsal etkinliklerin yapılması için geçen yıl “Yeni Sanat Sokağı Projesi” hazırlandığını hatırlatarak, bunun bir an evvel hayata geçirilmesini istedi.

“Asayişte sağlanan huzur devam etmeli”

OSS-DER Başkanı Aziz Nart, “Bu projenin uygulanması aynı zamanda çeşitli nedenlerden dolayı işyerini kapama noktasına gelen esnafımızı rahatlatacaktır. Şehrimizin en işlek yerlerinden biri olan Ofis Semti ve özellikle Sanat Sokağı’nda bir süredir asayiş yönünden sağlanan huzur ve güven ortamının devamı, esnaflarımızın ekonomik olarak güçlenmesi ve ilçemizin topyekûn olarak eski canlı, hareketli ve ticari potansiyeli yüksek günlerine geri dönmesi en büyük arzularımızdan biridir” dedi.

İşgal son bulsun sanat konuşsun

Bu arada bazı vatandaşlar da, sanat sokağının kendi özü olan sanatsal faaliyetlere daha çok ev sahipliği yapması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştular:

“Diyarbakır’daki Sanat Sokağı bir ilkti, bu alanda bir efsaneydi. Sokağımız eski günlerine geri dönmelidir. Bunun içinde sanatla ilgili kurum ve kuruluşlar, sokakta birçok faaliyet yapabilirler. Böylece vatandaşın sanata ilgisi de artmış olur. Ayrıca sokakta bulunan bazı esnaflar ne yazık ki, sandalye ve kürsülerini yola katar atıyor. Bu da sokağa gelen yayalara büyük sıkıntı yaratıyor. Özellikle kadınlar, bu konuda çok mağdur oluyorlar. Bunun yanı sıra bir de seyyar satıcı sorunu var. Sokağın her tarafını işgal etmiş durumdalar. Bu görüntü sokağa hiç yakışmıyor. Bu konuda Başta Diyarbakır Büyükşehir ve Yenişehir Belediyesi gereğini zaman kaybetmeden yapmalılar.”

Editör: TE Bilişim