Bekir Güneş /Mehmet Kaya - Özel Haber

Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır'da salatalık üreten çiftçiler, ürettikleri salatalıkları satamayınca ineklerine yedirmeye başladı. Salatalıklar üreticilerin elinden çok düşük bir fiyatla alınmak istenince çiftçiler de satmak yerine ineklerine yedirmeyi tercih etti.

Diyarbakır'ın Bağlar İlçesi'nde yaşayan Mehmet Şerif Kaya, daha önce başka yerlere giderek sebze işçiliği yaparak geçimlerini sağladıklarını ancak, bu defa kendileri üretmek istediklerini söyledi. Kendileri salatalık işine girince, köyde bulunan diğer akrabaları ve çevre köyler de aynı işi yapmaya başladığını belirten Kaya, “Herkes salatalık üretince bu defa çok fazla salatalık birikmeye başlandı ve alan kişiler de fiyatı düşürmeye başladı” dedi.

Sadece birkaç hafta salatalık satabildiklerine dikkat çeken Kaya, "Çoğu kez biriken salatalıkları çöpe atıyorduk. Sonra ineklerimize yedirmeye başladık. Yaklaşık 1 dekar alanlık salatalığın maliyeti sürüm olarak 100 TL, tohum, fide, 350-500 TL, ilaçlama, 150-200 gübre, 250 lira işçilik ve giderler oluyor. Bu konularda çok ciddi sıkıntılar yaşadık. Çiftçiler hangi konularda ne kadar ürün üreteceklerini bilmiyorlar. Pazar yerinin olup olmadığını araştırmıyorlar. Çiftçiler bu konularda yeterince bilgilendirilmiyor ve en önemlisi kooperatifleşme yok" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim