Güneydoğu Ekspres- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) bugün toplanan Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK), Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasına yönelik tutumunu belirledi. MYK sonrası CHP Genel Merkezi’nde parti sözcüsü Faik Öztrak, basın toplantısı düzenledi. Öztrak, kayyum atanmasıyla millet iradesine ve sandığın namusuna “Saray darbesi” yapıldığını belirtti.

 ‘KARAR HUKUKİ DEĞİL SİYASİDİR’

Öztrak, görevden alınan belediye eşbaşkanlarının seçime girerek millet iradesiyle göreve geldiğini belirterek, “Bu belediye başkanlarının yerine o ilin valisi kayyum olarak atandı. Ülkemizde belediye başkanı olmanın koşulları bellidir. Aday olmalarında hukuken sakınca yoksa seçime girerler. Saray’ın vesayeti altında olan YSK tarafından adaylıkları uygun görülen belediye başkanlarının görevden alınması hukuki değil, siyasidir. Görevden alınma kararı idari bir karar gibi görünse de doğrudan Saray kararıdır. Demokrasinin temelini oluşturan hukukun üstünlüğü ile seçme ve seçilme hakkı, bu kararla yok sayılmıştır” dedi. 

DARBE DÖNEMİYLE AYNI

Darbe dönemlerinde yapılanların bugünde yapıldığını belirten Öztrak,“Darbe dönemlerinde ne yapılmışsa bugünde öyle yapılmıştır. Terörle mücadele kuşkusuz Türkiye’nin ortak meselesidir. Ancak terörle mücadele gibi milli bir meselede milli iradeye baskı, vesayet uygulamaları siyasi araç haline dönüştürülmemelidir. Bu terörün değirmenine su taşımak olur. Anayasamızın 68’inci maddesine göre siyasi partiler demokratik siyasi hayıtın vazgeçilmez unsurlarıdır. CHP kendisinden farklı olan partilere ve onlara oy veren milletin hukukuna sahip çıkmayı demokrasiye sahip çıkmak olarak görür. CHP adalet temelli, vicdan siyaseti yapar” diye konuştu.

‘ERDOĞAN’IN ZULMÜNE KARŞI ÇIKTIK’

Öztrak, şunları söyledi: “Buradan Adalet ve Kalkınma Partisi’ne destek veren kardeşlerimize seslenmek istiyoruz. Bu ülkenin seçilmiş başbakanı Ahmet Davutoğlu zorla istifa ettirildiğinde de sandıktan çıkmış AK Partili belediye başkanları istifaya zorlandırıldığında da CHP olarak da o günde bugünkü tavrımızı gösterdik. Erdoğan’ın merhametsiz zulmüne karşı her zaman karşı çıktık. Demokratik meşruiyetin elde kalan son noktası sandıktır. Sandık hukukuna vurulan her darbe Türkiye’ye vurulmuş bir darbedir. Demokrasilerde kural son derece açıktır. Seçimle gelen seçimle gider. Seçimle gelen kayyumla gidecekse sandık anlamını kaybeder. Bugün sandığa ve seçmen iradesine sahip çıkmak demokrasiye sahip çıkmaktır. Millet iradesi ile inatlaşılmaz.  31 Mart’tan sonra yaşadıklarımız bunu açıkça ortaya koydu. Biz CHP olarak adalet temelli vicdan siyasetinden vazgeçmeyeceğimizi, demokrasiden, hukukun üstünlüğünden, seçme ve seçilme hakkının tam güvence altında olmasından yana taraf olduğumuzu milletimizin huzurunda bir kere daha ilan ediyoruz.”

Editör: TE Bilişim