Haber Fuat Bulut

Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır’da su zammı tartışmalarına kentteki meslek örgütleri de katıldı. Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Sözcüsü Doğan Hatun, DİSKİ’nin suya  yüzde 35-330 arasında değişen fahiş oranlarda zam yaptığını ifade ederek, “Kayyumla yönetilen belediye, halkın ekonomik koşullarını göz ardı ederek, ticari bir şirket mantığıyla su fiyatlarına kabul edilemez miktarlarda zam yapmıştır” dedi.

“Suyun metalaştırılması kabul edilemez”

Zam kararının 27.11.2019 tarih ve 340 sayılı karar ile alındığını hatırlatan Doğan Hatun, fahiş faturaların vatandaşı zor durumda bıraktığını ifade etti. Suyun metalaştırılmasının kabul edilemez bir durum olduğunu vurgulayan Hatun, şöyle konuştu:

“Bu zam, hak gasbına yol açmakta ve sosyal adalet anlayışına zarar vermektedir. Suya erişimde eşitliğin sağlanması ve su politikalarının en dezavantajlı durumda olan vatandaşlara göre iyileştirilerek düzenlenmesi gerekmektedir. Sadece seçimlerde belirli bir siyasi partiye oy vermedikleri için suya zam yapılarak halkın cezalandırılması kabul edilemez. İnsanların suya erişimi noktasında ekonomik olarak engellerin oluşturulması; insani, ahlaki, vicdani ve hukuki açıdan doğru değildir.

“Öz kaynaklar yandaşlara peşkeş çekiliyor”

Haksız, hukuksuz bir şekilde seçilmişlerin yerine atanan kayyum, suya astronomik oranlarda yapılan zamdan olacak ki bunu kent halkından saklamış ve zamları örtülü bir biçimde yapmıştır. Kentin seçilmişlerinin yerine atanan kayyum, halkın iradesine vurduğu darbenin yanı sıra kent halkına ekonomik anlamda da darbe vurmak istemektedir. Ülkede enflasyon yıllık olarak yüzde 30-40’lar düzeyinde seyrederken TÜİK görevini de üstlenen ve denetim mekanizmasını elinde tutan hükümet, enflasyon oranını yüzde 11,84 olarak açıklamıştır. Bu durumda kayyumlu belediyede ise suyun yüzde 35-330 arasında değişen yüksek oranlarda artırılması ne anlama gelmektedir? Belediye ve halkın öz kaynaklarının yandaşlara peşkeş çekilmesi ve belediye kasasının boşaltılması sonucunda belediyenin iş yapamaz noktaya gelmesi nedeniyle mi bu zamlar yapılmaktadır?”

Doğan Hatun, TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu olarak zamların iptali için hukuki süreci başlatacaklarını ve takipçisi olacaklarını kaydetti.

Editör: TE Bilişim