Fuat Bulut - Özel Haber

Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır Merkezi Diyarbakır’da bulunan Rengarenk Umutlar Derneği, Sur’da 4 yıl önce yaşanan olaylardan etkilenen çocukları çeşitli aktivitelerle rehabilite ediyor. Derneğin Genel Koordinatörü Yeter Erel Tuma, “Sur'daki çatışmalardan doğrudan etkilenen çocukların rehabilite süreçleriyle iyileştirmeyi amaçlıyoruz. Hala o süreci unutamayan çocuklarımız var. Oyunun iyileştirici, sosyalleştirici, paylaşmacı ve dayanışmacı yönünü kullanıyoruz" dedi.

Son olarak açtığı "Tahir Elçi Oyuncak Merkezi" ile kentte bir ilke imza atan Rengarenk Umutlar Derneği’nin başında Sur’daki insan profilini çok iyi bilen bir isim var. Dernekte Genel Koordinatör olarak görev yapan Yeter Erel Tuma, belediye bünyesinde faaliyet gösterirken, kapatılan Umut Işığı Kadın Kooperatifi’nde 15 yıl boyunca çocuklara ve kadınlara yönelik saha çalışması yapmış. Dernek kapatıldıktan sonra Sur’daki kadınların önerisi doğrultusunda 2017’de Rengarenk Umutlar Derneği’ni kurduklarını ifade eden Tuma, ilçedeki tarihi ilk evi restore ederek, çocukların hizmetine sunduklarını söyledi.

“Amacımız çocukları rehabilit etmektir”

Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan Tuma, "Sur’daki aileler çocuklarının gelişimine pozitif destek olunması amacıyla yeniden dernek kurmamızı istediler. Çünkü 4 yıl önceki olaylarda çocuklarının sosyalleşebilecekleri bir alan kalmamıştı. Derneğimizin temel hedefi çatışmalardan doğrudan etkilenen çocukların rehabilite süreçlerini iyileştirmektir. Vizyonumuz da bir çocuğun çocukluğunu çocuk gibi geçirmesini sağlamaktır. Çalışmalarımızın temelinde aslında oyun var. Oyunun bütün yönlerini kullanıyoruz. Oyunun iyileştirici, sosyalleştirici, paylaşmacı ve dayanışmacı yönünü kullanıyoruz" dedi.

“Çocuklar çatışmalı süreçte oyuncaklarını bile yitirdi”

Rengarenk Umutlar Derneği'nde 15 atölye bulunduğunu ve toplam 33 gönüllü aktivistin görev aldığını ifade eden Yeter Erel Tuma, şöyle devam etti:

"Buradaki tüm aktiviteler iki dilde, hem Türkçe hem Kürtçe yapıyoruz. Tüm karar alma mekanizmalarında çocuklar var. Her atölyeye iki eğitmen giriyor. Psikososyal çalışmalarla çocuklarının hızlı rehabilitesini amaçlıyoruz bu atölye çalışmalarıyla. Son olarak Tahir Elçi Oyuncak Kütüphanemizi açtık. Tahir Elçi, yaşamını çocuk haklarına adamış bir hak savunucusu. Kütüphaneyi açtığımız dönem Tahir Elçi'nin katledilmesinin yıl dönümüydü. Onun adına ne yapabilirizi konuşurken, adının yaşatılmasını uygun gördük ve öyle karar verdik. Bir çocuğun oyuncağa ulaşması da bir hak meselesidir. Bizim yaptığımız ile Tahir Elçi'nin yaptığı arasında aslında bir fark yoktur. Oyuncak kütüphanemizi derneğin açılışında kurmuştuk, bu yıl sadece Tahir Elçi'nin ismini verdik. İlk eylemlerimizden biri oyuncak kütüphanesiydi. Çünkü çatışmalı süreçte çocuklar oyuncaklarından bile olmuştu. Tamamen kitap kütüphanesi gibi çalışıyor. Çocukların üye kartı var. Bir oyuncağı alıyor, haftaya gelip yenisiyle değiştiriyor. Ayrıca bisikletlerimiz var. Üyelerimiz gelip haftalık olarak bisikletlerini alabiliyorlar. Totalde 750 çocuk üyemiz var."

"Sur'daki çocuklar gelecek kaygısı yaşıyor”

 Sur'da çocuklara dönük araştırmalardan çıkan sonucu da aktaran Tuma, "Buradaki çocukların geleceğe dair umutları yok. Okul başarıları çok düşük ve  içe kapanıklar. Geceleri sık uyanma, aşırı terleme, dikkat dağınıklığı sorunu yaşıyorlar. Bu konuda Türkiye İnsan Hakları Vakfı ile birlikte çalışmalarımız var. Sur’da psikolojisi bozulmuş 10 yaşında bir çocuğumuz var. Klinik aşamasına gelmiş durumda. Bu nedenle oyuncak kütüphanemizde çocukları şiddete yönlendirecek bir oyuncak koymuyoruz. Süper kahraman oyuncakları da koymuyoruz. Çocuğun gelişimini esas alıyoruz. STK'ları işbirliğe çağırıyoruz. Çocuklara oyuncak göndermek de gelip burada onlarla oyun oynamak da bir işbirliğidir. Sur'lu çocukları unutmamalarını istiyoruz" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim