Haber/ Fuat BULUT

DİYARBAKIR’DA büyük bir tartışma konusu olan ve TMMOB İl Koordinasyonu tarafından yargıya taşınacağı açıklanan su zammı tartışmaları devam ediyor. Diyarbakır Vali Yardımcısı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdür Vekili Dr. Ahmet Naci Helvacı, düzenlediği basın toplantısında, geçmiş dönemde suya uzun süre artış yapılmadığını, Büyükşehir Belediyesi’nin Aralık 2019’da aldığı zamlı tarifeyi 1 Ocak 2020’de uygulamaya koyduklarını söyledi.

“15 metreküp üstüne yüzde 50 zam”

Su tasarrufunu sağlamak amacıyla 15 metreküp üstü su kullanımına merkez ve ilçelere göre sınıflandırma yapıldığını ifade eden Dr. Helvacı, merkezde su ücretini metreküp olarak 3.55, Silvan, Bismil ve Ergani’de 3.50, diğer 10 ilçede ise 3.45 lira olarak belirlediklerini kaydetti. DİSKİ'ye suyun maliyetinin 3,71 lira olduğunu, kentin sosyo ekonomik durumunu dikkate alarak, suyu maliyetin altında tuttuklarını ifade eden Dr. Helvacı, bazı basın yayın organlarında yer alan yüzde 330’luk zammın söz konusu olmadığı söyledi. Dr. Helvacı, şöyle devam etti:

"Mevcut 30 büyükşehir belediyesi sıralamasında bu fiyat ile 25. sıradayız. Bunun özellikle görülmesi bizim için önem arz ediyor. Genel müdürlüğümüz 15 metreküpün üzerini kademeleştirerek vatandaşlarımızı su tasarrufuna teşvik etmeyi ve suyumuzun başta tarlalar olmak üzere amacı dışında kullanımına engel olmayı hedeflemiştir. Bu amaçla sadece 15 metreküp üzerindeki su tüketimine yüzde 50 zam yapmıştır. Amacımız su tasarrufuna teşvik etmek ve aşırı ticaretin önüne geçmektir."

“Kaçak su kullanım oranı yüzde 62”

DİSKİ olarak dezavantajlı kesimlere yönelik yüzde 50 indirim uygulamasını hayata geçirdiklerini anımsatan Dr. Helvacı, bu indirimin kentte bir ilk olduğunu vurguladı. Dr. Helvacı, kentte kayıp kaçak oranının yüzde 62 olduğunu, bunun 100 liralık suyun sadece 38 lirasını aldıklarının göstergesi olduğunu kaydetti.

Bütçesinden çok borcu var

450 milyon bütçesi olan DİSKİ’nin 605 milyon TL borcunun olduğunu kaydeden Helvacı, şunları dile getirdi: "Bu şehri sevmek, hizmet etmek sözlerle olmaz, asıl bu şehri cezalandıranlar, gerçekleri söylemeyip bugüne kadar yapılması gereken hizmetleri yapmayanların suçudur. Bu hizmetleri o dönemlerde talep etmeleri ve yapılması gerekenleri sağlayacaklarına bunun üzerinden mevzi değiştirerek hareket etmek şehre hizmet değildir. Bu kentte yapılacak en büyük haksızlık ve yanlışlık ideolojik belediyecilik yapmaktır ve hizmet üretmemektir. Asıl açıklama yapmaları ve hesap vermeleri gereken bu insanlardır."

Editör: TE Bilişim