Tarihi Sur'da Ulu Camii'nin karşısında bulunan Borsa Sokağı’nda yer alan ve bir zamanlar kentteki ticaretin kalbinin attığı yer olduğu için halk arasında Eski Borsa Hanı olarak bilinen Çifte Han yıllardır işlevini yitirmiş durumdaydı.

 Bakımsızlık nedeniyle iç ve dış kesimleri harap duruma gelen tarihi Çifte Han'ın iç sokağa bakan duvarı bakımsızlık yüzünden yumulduğu ve çökme tehlikesi arz ettiği için bir süre önce sokağın girişine uyarı levhaları konulup kapatılmıştı.

Önceki gün gece saatlerinde bakımsızlığa daha fazla dayanamayan Çifte Han'ın duvarı büyük bir gürültüyle çöktü. Sokağın girişlere kapalı olması nedeniyle de büyük bir facia önlenmiş oldu.

Bulgar devrimcilerine ev sahipliği yapmıştı

Hasan Paşa ve Deliller Hanı'nın küçük bir benzeri olan ve iki bölümlü yapıldığı için Çifte Han ismini alan tarihi yapının tam olarak ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinmiyor.

Tarihi Han'ın bir diğer özelliği ise 1870'li yıllarda Osmanlı dönemindeki Bulgar devrimcilere ev mahipliği yapması. 1850 yıllarında Bulgaristan'da yönetim karşı faaliyetler yürüten bir grup Bulgar devrimci, imparatorluk tarafından Diyarbakır'a sürgüne gönderilir.

Bulgar devrimciler Çifte Han'a yerleşerek çeşitli işlerde kullanmışlar. Kentin önemli simgelerinden biri olan ve bir zamanlar Borsa olarak kullanılan son yıllarda ise tamamen kaderine terk edilen Çifte Han duvarının yıkılması vatandaşlar arasında üzüntü yarattı.

Editör: TE Bilişim