Haber Celal Kuzu

Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Diyarbakır’ın tarihi ve kültürel değerlerini tanımak ve tanıtmak amacıyla çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Bu doğrultuda Malabadi Köprüsü ve Hassuni Mağaraları’na bir gezi turu düzenlendi.

DTSO Meclis ve Yönetim Kurulu üyelerinin yanı sıra Kadın Meclisi ve TURSAB üyelerinin de katıldığı gezide, katılımcılarının özellikle Hassuni Mağaraları’na hayran kaldığı gözlendi.

Hassuni Mağaraları hakkında katılımcıları bilgilendiren DTSO Meclis Başkanı Celalettin Birtane, halk arasında “Hassuni Mağaraları” olarak bilinen tarihi mekanın çok yanlış bir algı oluşturduğuna vurgu yaparak,“Bu mekanlar görüldüğü gibi insanoğlunun yerleşik hayata geçtiği, tarım ve hayvancılığa ilk adım attıkları yerleşim yerleridirler. Buralarda insanlığın medeni yaşam geçişlerinin izlerini görüyoruz. Buralarda insan eliyle oluşturulmuş, kendi dönemine göre son derece estetik ve bir o kadar da mimari estetikleri görebiliyoruz. Dünyada ilk dubleks yerleşimlerin yapıldığı, kimi yerde 7 katlı yaklaşık 300 oda inşa edilmiş. Bir odadan diğerine merdiven sistemi geçilebiliyor. Hasuni Mağaraları’nda su sarnıçları, hamam ve çeşme bulunmaktadır” dedi.

Malabadi Köprüsünde de incelemelerde buluna heyeti burada DTSO Başkan Yardımcısı Ercan Tayınlamak bilgilendirdi.

Tarihi köprünün kuruluşu hakkında heyete bilgi veren Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Tayınlamak, “Malabadi Köprüsü’nün bu coğrafyanın en köklü tarihi değerlerinden biridir. Batman Çayı üzerinde kurulmuş, 40.86 metre açıklıktaki sivri kemerli tek gözden oluşan taş kemer köprü özelliği ile dünyanın en geniş kemerli köprüsü unvanına sahip” dedi.

Buradaki incelemelerini tamamlayan heyet, Malabadi Köprüsü’nün hemen yanı başında bulunan Malabadi köyü muhtar ve köy sakinleri ile bir araya gelerek köprünün turizme kazandırılması için birlikte neler yapılabileceği konularında görüş alış verişinde bulundu.

Editör: TE Bilişim