DİYARBAKIR - 39’uncu Hava Üs Kanat Komutanlığı, taşeron şirketi olan Vectrus Şirketi’nin 424’ü Adana’da, 15’i de Ankara’da olmak üzere toplam 439 işçisini işten çıkardı. Türk Harb-İş Sendikası’nın Güneydoğu Anadolu Bölge Temsilciliği yaptığı basın açıklamasıyla işçi kıyımına tepki gösterdi.

Açıklamayı yapan Türk Harb-İş Sendikası’nın Güneydoğu Anadolu Bölge Temsilcisi Şaban Yıldız, Amerikan Hükümeti’nin Suriye, Irak ve Ortadoğu’da operasyonlarını azaltacağı, hatta bitireceği bahanesiyle taşeron şirkette çalışan 439 arkadaşlarını işten çıkartmasını tiyatroyu izler gibi izlemelerini istediklerini söyledi.

“İşten çıkarmaları kabul etmiyoruz”

Sendika olarak üyelerinin iradesi dışında işten çıkarılmasını kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirten Yıldız, “Bizim ve işten çıkartılması planlanan 439 üyemizin tek derdi ve mücadelesi sadece ve sadece evine ekmek götürme mücadelesi, emek mücadelesidir. Mücadelemiz, Türkiye Cumhuriyeti’ne verilmek istenen gözdağına karşı bir demokrasi mücadelesidir. Vectrus Şirketi’nin Amerika’nın bütün dünyada yaptığı gibi “ben yaptım oldu” mantığıyla hareket etmesini kabul etmiyoruz. Türkiye’yi üçüncü dünya muz cumhuriyetleri ile karıştırmamaları noktasında da buradan son uyarımızı yapıyoruz” dedi.

Destek çağrısında bulundu

Yıldız, “İşveren tarafı unutmamalıdır ki; insanları emeğiyle, ekmeğiyle sınamaya kalkmak, rüzgar ekip fırtına biçmeye benzer. Biz bugün Vectrus Şirketi’nin yeltendiği işçi kıyımına karşı 25 bin üyemiz, sendika temsilcilerimiz, şubelerimiz ve Konfederasyonumuz Türk-İş’e bağlı sendikalarımızın 1 milyon üyesiyle karşı duruyoruz. İşverenin toplu işten çıkarma uygulamasını kınıyoruz. Tam da toplu sözleşme görüşmeleri öncesinde Vectrus Şirketi’ni bu tavrından vazgeçmeye, işten çıkarma uygulamasına bir son vermeye çağırıyoruz” ifadesinde bulundu.

Yıldız son olarak şöyle konuştu: “Haklı mücadelemizde kanunlarımızın ve toplu sözleşmemizin bize verdiği her türlü yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı buradan ilan ediyoruz. İşverenin haksız, sebepsiz ve mesnetsiz olarak ortaya koyduğu bu uygulamaya sonuna kadar karşı duracağımızın bilinmesini istiyoruz. Amerikan hükümeti ve onun taşeron şirketinin hak bilmez, hukuk tanımaz uygulamalarına karşı ülke olarak bütün vatandaşlarımızı desteğe çağırıyoruz.”

Editör: TE Bilişim