Haber Celal Kuzu

Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, 3. Tarım ve Orman Şurası küçükbaş hayvancılığının güçlendirilmesi eylem planı kapsamında ‘Göçer Hayvancılık Yapan Yetiştiricilerimizin Sorunlar ve Çözüm Önerileri Değerlendirme Toplantısı’na katıldı.

Programda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Diyarbakır’da 2003 ile 2018 yılları arasında gerçekleştirdiği çalışmaların sunumu yapıldı. Sunumun ardından Diyarbakır İl Tarım Müdürü Mustafa Ertan Atalar, tarım ve hayvancılığa yönelik yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgiler paylaştı.

Türkiye Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nihat Çelik, ise 3. Tarım Şurası’nın önemine dikkat çekerek, şuradan sonra yapılan çalışmaları anlattı.

‘Dünyada tarımın ilk yapıldığı yer Diyarbakır’dır’

Toplantının Diyarbakır’da yapılmasının önemine dikkat çekerek konuşmasına başlayan Güzeloğlu ise şunları söyledi:

“Dünyada tarımın ilk yapıldığı yer ve bölge de Türkiye ve Diyarbakır’dır. Bu topraklar kadim bir geçmişi, insanlık tarihine şahitlik edilen bir medeniyet birikimini ve ilk insanla birlikte tarım ve hayvancılığın yapıldığı ondan bugüne gelen bir gelişim çizgisini temsil etmektedir. Türkiye'nin tarımın her alanında en iddialı ve çok iddialı olmasını gerektirecek çok önemli doğal zenginlikleri Allah'ın bahşettiği bu cennet vatanda verimi enöteye taşıyacak şüphesiz bunu sürdürülebilir kılacak güzellikleri ve derinlikleri vardır” diye konuştu.

‘Diyarbakır bütün sulanabilir alanları suyla buluşan tek kent olacaktır’

Güzeloğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliği görevini aldığımız an masaya ilk getirdiğimiz konulardan biri tarım, tarımın bitkisel ve hayvansal üretimi. Çünkü diğer illerde şüphesiz var ama Diyarbakır’da bu anlamda çok büyük bir potansiyeli var. Şu anda bitkisel üretimde ve hayvansal üretimde Türkiye’yi taşıyan bir kent yakın bir gelecekte Silvan Projesi’nin tam anlamıyla bitmesi ve hayata geçmesiyle Diyarbakır sadece Türkiye’nin ve bölgenin değil küresel ölçekte bu anlamda tarımın taşıyıcısı bir merkez olacaktır. Türkiye’de bütün sulanabilir alanları suyla buluşan tek kent olacaktır. Mevcut üretim alanlarına 235 bin hektar eklenecek 300 bin insan bugünden o güne bu proje ile ek olarak tarımda istihdam imkanına sahip olacaktır ve sabit endekslenmiş değerde Diyarbakır il ekonomisine bu 1 buçuk milyar Türk lirası doğrudan bir gelir artışını sağlayacaktır.”

Editör: TE Bilişim