Çınar İlçesinde bulunan Doğu Roma İmparatorluğu’nun son kalesi olan Zerzavan Kalesi’ne düzenlenen geziye DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Meclis Başkanı Celalettin Birtane, DTSO Kadın Meclisi ve Yüksek İstişare Kurulu Üyeleri katıldı. Burada DTSO heyetini karşılayan Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aytaç Çoşkun ve başkanlığını yaptığı kazı ekibi karşıladı. Çoşkun ve kazı ekibi,  DTSO heyetine rehberlik yaparak Zerzevan Kalesi’nde bulunan Mithras Tapınağı, yeraltı sığınağı, surlar, kilise, askeri-sivil konutlar, yeraltı ibadethanesi, sunaklar, kaya mezarları ve su kanallarını gezdirdi. 

Burada konuşan DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kaya, “Diyarbakır ve bölge insanı olarak bizim görevimiz bu tür yerlere gelip, burada gördüklerimizi birer elçi gibi dünyaya anlatmamız lazım. İnsanların gelip buraları görmeleri için bizlerinde bir şey yapması gerekir. Bu nedenle öncelikle bölge insanının gelip burayı ziyaret etmesinin önemli olduğunu, burada gördüklerini paylaşmasını istiyoruz. Bizim oda olarak bu geziyi ve ziyareti yapmamızdaki temel gaye buydu. Tabi buradan sürekli ifade ediyoruz, bölgemizin ve kentimizin en önemli sanayi tesis olarak ifada etsek de bu turizmdir. Gerçekten bacasız sanayi tesisidir. DTSO olarak Zerzevan ve Diyarbakır’ın birçok tarihi yapısının doğru bir şekilde ortaya çıkması ve insanlık tarihine sunulması için maddi manevi her türlü desteği veriyoruz, vermeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Daha sonra DTSO Meclis Başkanı Birtane ise, oda olarak Diyarbakır’da yer alan bütün tarihi yapılara ve yerlere gezi düzenleme kararı aldıklarını söyledi. Birtane,  “Bu gezinin ilkini Zerzevan Kalesi’ne düzenledik. Buranın çok tarihi bir yer olduğunu gördük. Bu tarihin yerin içerisinde din, siyaset, teknik, mimari gibi birçok şey bulunuyor” dedi.

Editör: TE Bilişim