Bekir Güneş / Özel Haber

Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır ile özdeşleşen yerli karpuzların toplanmasına çok az bir süre kaldı. Bir kısmının yavaş yavaş hasadına başlanırken, bazıları ise Eylül başını bekliyor.  Toplanacak olan karpuzların kilosu 52 kilo 300 gramı bulurken, her biri en az 40 kilo olan karpuzlar, Eylül başından itibaren birçok yerde sergilenmek üzere farklı noktalara gönderilecek.

33 medeniyete ev sahipliği yapan tarihi Diyarbakır'ın karpuzu kıvamına gelmeye başladı.  Yıl boyu yöreye özgü yöntemlerle yetiştirilen karpuz için tadının ortaya çıkması ve gelişimini sağlaması için güvercin gübresi de kullanıldı. Hastalık nedeniyle özellikle geçtiğimiz yıl yapılan yarışmada 30 kilograma kadar düşüş yaşanan Diyarbakır karpuzunun, eski ağırlığına kavuşması için yapılan çalışmalar istenilen düzeyde olmasa da devam ediyor.

Diyarbakır karpuzunun yetiştirildiği nadir yerlerden biri de Sur İlçesi'ne bağlı Erimli Mahallesi. Bu mahallede yaşayan Mehmet Kayar ve Hüseyin Kayar, bu sene karpuzlarının büyük bir bölümünün çürüdüğüne dikkat çekiyor.

Hüseyin Kayar, şuan en büyük karpuzlarının 51 kilo olduğunu belirterek, yaşanan hastalıklar nedeniyle birçok karpuzun çürüdüğünü söyledi. Yıllardır karpuz işi ile uğraşan ve geçimlerini bununla sağlayan Mehmet Kayar ise şunları söyledi:

“Bu sene istediğimiz verimi alamıyoruz. Karpuzlar kurumaya başladı. Tarladaki karpuzların birçoğu boşa gitti. Bir gün bile devletin ziraatçileri gelip halimizi sormuyor. Gelip bir gün dolaşsalar, işte hastalık budur, ilaç budur deseler bizim için yeterli olacaktır. Biz onlardan ilaç istemiyoruz. Daha bugüne kadar bir tane bile karpuz satmış değiliz. 5-10 tane 35-40 kilogramlık karpuz olabilir, ama onlarla geçim olmaz. Diyarbakır karpuzunun üretildiği birçok yerde benzer durumlar var.”

Diyarbakır karpuzunun yetiştirme tekniği

Diyarbakır karpuzunun yetiştirme tekniği alışılagelmiş karpuz yetiştiriciliğinden farklıdır. Diyarbakır karpuzunun özelliğinin kumlu alanda yetişmesi, aroması, kabak aşının olmaması ve sadece güvercin gübresiyle yetiştirilmesi olduğu bilinmektedir.

Editör: TE Bilişim