Nermin ZENGİN

Görme işlevini yitiren mercekler yerine “akıllı lensler”

Dr. Ekmekçiler, “Akıllı lensler hastaların görme sorununa çözüm olabilecek düzeyde etkili yapıdadır. Ancak hiçbir yapay materyal gerçeğinin yerine tutamaz. Buradaki amaç, gözde doğuştan var olan ve artık işlevini yitirmiş mercek yerine yapay bir mercek uygulayarak hastanın görme kalitesini olabildiğince artırmaktır. Akıllı lensler, gözünde katarakt hastalığı olan ve bu nedenle ameliyat olması gereken hastalar için uygulanmaktadır. Bunun için uygun hastalar tercih edilmeli veakıllı lens ameliyatı basit bir işlem olarak düşünülmemelidir” dedi.

Uygun hasta seçimi önemli

Dr. Ekmekçiler konuşmasını şöyle sürdürdü, “Katarakt hastalığı veya çok yüksek hipermetrop numaraları olan hastalara akıllı lens uygulanabilir. Ancak yalnızca yakın görme problemi olan hastalara tercih edilmesi doğru değildir. Bunun yanı sıra retina, diyabet (şeker), sarı nokta, ileri astigmat ve ileri miyop hastalığı, şaşılık, kerotokonüs ve korneal problemleri olan hastalar için de akıllı lens uygulamaları tercih edilmez. Göz içine yerleştirilen bu teknoloji harikası lenslerinmonofokal(tek odaklı), bifokal (iki odaklı) vetrifokal(üç odaklı) olmak üzere üç çeşidibulunmaktadır. Hastanın durumuna göre bu 3 seçenek lensten biri tercih edilmektedir. Akıllı lens kullanmak için hastaya önce standart katarakt ameliyatı uygulanmalı ve hastanın kendi orijinal lensi çıkartılıp yerine uygun mercek yerleştirilmelidir. Ameliyat, standart katarakt ameliyatı gibi 10-15 dakika kadar sürmektedir. Bu operasyon sırasında göze dikiş uygulanmamakta ve hastalar aynı gün taburcu edilmektedir.”

Hastanın yaşam kalitesini artıyor

Dr. Ekmekçiler son olarak şunları söyledi: “Monofokalyani tek odaklı lens takılan hastalar ameliyat sonrası uzak için gözlüğe çok ihtiyaç duymasa da yakın için gözlük kullanmaları zorunlu olabilmektedir.Trifokal mercek takılan hastalar ise ameliyattan sonra gözlüksüz kitap okuyabilir, bilgisayar kullanabilir ve televizyon izleyebilir. Hastanın yaşam kalitesi de böylelikle artırmaktadır. Uygun hastalara akıllı mercek olarak adlandırılan trifokal mercekler önerilir.”

Editör: TE Bilişim