Sedat IRMAK

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumali Attila, Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, kamu kurum ve kuruluş yetkilileri ile çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla Valilik binasında yapılan toplantının açılış konuşmasını Vali Güzeloğlu yaptı.

 

Uluslararası alanda uyuşturucuyla mücadelenin küresel boyutta ele alınması gerektiğini ifade eden Vali Güzeloğlu, belirterek, "Uyuşturucu ile mücadele, dünya çapında bağımlı sayısındaki hızlı artış, uyuşturucu kaçakçılığındaki yüksek kar payı, örgütlerin bu kardan artan oranda pay almaları ve teknolojik gelişmeler sonucu uyuşturucu madde üretiminin kolaylaşması gibi sebeplerden dolayı küresel bir boyutta ele alınmaktadır" dedi.

 

“Gençlerimizi hedef alan önemli bir sorun”

 

Türkiye'de, başta PKK olmak üzere, terör örgütlerinin gelirlerinin büyük bir bölümünü uyuşturucu madde kaçakçılığından elde ettiklerinin görüldüğünü ifade eden Vali Güzeloğlu, şöyle dedi:

 

"Terörle aktif mücadele konseptimiz çerçevesinde uyuşturucu ile mücadeleyi de, en az terörle mücadele kadar öncelikli bir sorumluluk alanımız olarak tanımlamış bulunuyoruz. Diyarbakır'da uyuşturucu kaçakçılığı ve organize suç örgütlerine karşı da başarılı operasyonlar yürütülmüş, Bu operasyonlarda yüksek miktarda uyuşturucu maddeler ele geçirilmiştir. Uyuşturucu madde kullanımı ise, sadece kullananları değil ailelerini, çevrelerini, toplumumuzun hem bugününü, hem de geleceğini tehdit eden, geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi hedef alan son derece önemli bir sorun haline gelmiştir."

 

“10 ayda 37 ton uyuşturucu ele geçirildi”

 

2018 yılının ilk 10 ayı içerisinde yapılan operasyonlara da değinen Vali Hasan Basri Güzeloğlu, "Güvenlik güçlerimiz tarafından ilimiz genelinde 2018 yılının ilk 10 ayında yapılan 2 bin 110 başarılı operasyonda, 2 bin 374 şüpheli şahıs yakalanmış, bunlardan 460 şahıs tutuklanmıştır. Gerçekleştirilen bu operasyonlarda 3 milyon 16 bin 747 kök Hintkeneviri, 14 ton 525 kilo 784 gram kubar esrar, 22 ton 768 kilo 209 gram toz esrar olmak üzere toplam 37 ton 293 kilo 994 gram esrar maddesi, 89 kilo 16 gram eroin maddesi, 539 gram kokain maddesi, 9 bin 147 gram metamfetamin maddesi, 40 bin 122 sentetik hap ele geçirilmiştir.

Ayrıca operasyonlarda çeşitli çap ve markalarda silah, mühimmat ve uyuşturucu ticaretinde kullanıldığı değerlendirilen para ele geçirilmiştir. Diyarbakır'da hiç ara ve aman vermeden büyük bir mücadele sergilenmiştir. Halen de güvenlik kuvvetlerimizin aynı alanda ve aynı yoğunlukta mücadelesi kararlılıkla sürmektedir“şeklinde konuştu.

 

“135 bin öğrenci ve 3 bin 500 veliye eğitimler verildi”

 

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarda, il genelinde okul ve kurumlarda çalışan 835 rehber öğretmene yönelik Türkiye Bağımlılıkla Mücadele eğitiminin verildiğini aktaran Vali Güzeloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından yapılan çalışmalarda; İl genelinde okul ve kurumlarda çalışan 835 rehber öğretmene yönelik Türkiye Bağımlılıkla Mücadele eğitimi verilmiştir. Bu kapsamda, 135 bin öğrenciye ve 3 bin 500 veliye de bu eğitimler verilmiştir. Her okulumuzun okul irtibat ekibi (Okul Polisi) belirlenmiş ve bu ekiplerle okul yönetimlerinin irtibatlı olması sağlanarak, okul çevre güvenliği sağlanmıştır. Suça sürüklenen 380 öğrenciye RAM’lar üzerinden kurulan eğitim ve danışmanlık tedbirleri ekipleri tarafından hizmet verilmiştir.  Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz tarafından yapılan çalışmalarda; Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitimleri kapsamında 2018 yılı itibariyle 30 eğitim düzenlenmiş olup 3 bin 886 kişiye ulaşılmıştır. İl Bağımlılıkla Mücadele Koordinasyon Kurulu Çalışmaları kapsamında da 633 hane ziyaret edilerek 603 kişi ile görüşme sağlanmıştır. İl Müftülüğümüz tarafından yapılan çalışmalarda; periyodik aralıklarla ilimize bağlı camilerde Cuma günü bağımlılık ile ilgili hutbe/vaaz edilmiştir. İlimiz 4 Merkez İlçe Müftülüğü Personeli (İmam-hatip, Müezzin ve Kuran Kursu Öğreticisi) ile 17 İlçe Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlerinin katılımıyla Bağımlılıkla Mücadele Semineri düzenlenmiştir. Uyuşturucuyla Mücadele konulu el broşürleri cami ve Kur’an kurslarında dağıtılmak üzere 17 ilçe müftülüğüne gönderilmiştir. Bağımlılıkla Mücadele kapsamında Kur’an kursu öğrencilerine konferans verilmiştir.”

 

“AMATEM ve ÇAMATEM binaları yapılıyor”

 

Denetimli Serbestlik İl Müdürlüğümüz Sosyal Uyum Çalışmaları kapsamında; bireysel ve grup görüşmeleri ile denetimli serbestlikten yararlanan madde bağımlısı bireylere yönelik eğitim ve farkındalık çalışmaları yapıldığına da değinen Vali Güzeloğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

 

“2018 Yılı Ocak - Ekim Dönemi 10 ayda 5 bin 550 kişiyle Bireysel Görüşme gerçekleştirilmiştir. 2018 Yılı Ocak-Ekim Dönemi 10 ayda 739 Yetişkin, 171 Genç SAMBA oturumu gerçekleştirilmiştir. Bu dönemde gerçekleştirilen seminerlerden yararlanan kişi sayısı 4 bin 716’ya ulaşmıştır.  İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından yapılan çalışmalarda; ilimizde 30 yataklı AMATEM (Alkol Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi) 20 yataklı yeni ÇEMATEM (Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi) ihalesi yapılmış olup 27.03.2018 tarihinde bu merkezlerin yapımına başlanmıştır. AMATEM ve ÇEMATEM’in 2019 Nisan ayında hizmete girmesi planlanmaktadır. ÇEMATEM’de toplam yapılan poliklinik sayısı 754, ÇEMATEM’de yatarak tedavi gören hasta sayısı 104, 18 yaş üstü poliklinik sayısı bin 845, yatan hasta sayısı 29, Denetimli Serbestlik Poliklinik sayısı 6 bin 66 olarak gerçekleşmiştir. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz tarafından 2 milyon 960 bin kök kenevir bitkisi imha etmiştir. Uyuşturucuyla mücadele Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, devlet yöneticilerimizin öncelikli olarak odaklandığı konuların başında gelmektedir. Ülkemizin terör örgütlerine karşı verdiği çok boyutlu, kararlı ve başarılı mücadelesi bu örgütlerin gerek finansmanında gerekse insan kaynağının temininde kullandığı uyuşturucu ticaretini büyük oranda engellemiştir. Uyuşturucuyla mücadele ülkemizin tamamında olduğu gibi ilimizde de büyük bir kararlılıkla devam etmekte olup, bütün vatandaşlarımızın bu konuda daha duyarlı olmaları gerektiği düşünülmektedir.”

Editör: TE Bilişim