Sedat IRMAK –ÖZEL HABER

DİYARBAKIR - BAĞ-KUR primine yüzde 31,10 zam yapıldı. Açıklanan resmi enflasyon rakamının üzerinde yapılan zam, zor durumda olan çiftçiyi daha da zorlayacağı öğrenildi.Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, 2018 yılında 583,48 TL olan Tarım BAĞ-KUR priminin 2019 yılında 764,96 TL'ye çıkarılmasına tepki gösterdi.

Çiftçinin, enflasyon oranının bile üstünde yapılan zammın altından kalkamayacağını dile getiren İskenderoğlu, "Çiftçilerimiz, vergisini, stopajını, Bağ - Kur'unu ödüyor. Fakat çiftçilerin bir fabrikatör ile kıyaslanması çok yanlış. Burada çok enteresan bir durum var. Yanında bin işçi çalıştıran bir fabrikatör ile bir çiftçi neredeyse aynı primi ödüyor. Son olarak yapılan zam ile çiftçinin ödediği pirim 764,96 TL'ye tekabül ediyor. Ben buradan yetkililere sesleniyorum; bir kilo buğdayın fiyatı bir TL ve çiftçinin dönümüne tarladan aldığı verim 450 kilogram. Benim çiftçim bu yükün altından nasıl kalkacak?" dedi.

“Primini düzenli ödeyen çiftçiyi mağdur etmeyin”

BAĞ-KUR artışından dolayı zor durumda olan çiftçilerin mağdur edilmemesi gerektiğinin altını çizen İskenderoğlu, "Yenişehir bölgesinde bin 498 Diyarbakır genelinde ise 43 bine yakın kayıtlı çiftçimiz bulunmaktadır. Yaklaşık 2 ay önce biz, çiftçilerimizin sıkıntılarını tarım bakanı ile bir toplantıda dile getirdik. Gerçekten şu anda uygulanacak olan prim artışı çok fazla olmakla beraber 2018 yılında 583,48 TL olan Tarım BAĞ-KUR priminin 2019 yılında 764,96 yani yüzde 31.10'luk zam yapıldı. Bu pirimi düzenli ödeyen çiftçilerimiz ise 654 TL’ye düşürülüyor. Çiftçilerimizin bir ekimi ile bir biçimi var. Ama örtü altı tarıma geçildiğinde 12 ay boyunca ekim yapılabilecek. Bunun için hem eğitim hem de teşvike ihtiyacımız var. Tarım BAĞ-KUR prim desteği peşin ödemede yüzde 5 indirim olduğu söyleniyor. Peki, çiftçi bunu ödeyemez ise ne olacak? Bu primi ödeyebilmeleri için Hükümete şöyle bir öneri sunuyoruz; primini düzenli ödeyen çiftçiyi mağdur etmeyin. Bu primi yarı yarıya indirdiğiniz zaman çiftçinin sırtından büyük bir yükü almış olursunuz." diye konuştu.

Editör: TE Bilişim