Sedat IRMAK

Diyaliz Teknikerleri Derneği olarak sertifikasyon sorunundan dolayı haksızlığa uğradıklarını belirterek, Kamu Hastaneleri’nde görev almak üzere yeterli atama kontenjanlarına sahip olmasını istiyorlar.

Yüksekokul bünyesinde 2 yıllık eğitim süresine sahip, ön lisans programlarının önemli bir parçası haline gelen Diyaliz bölümünün mezunları işsizlik ve atama sorunlarıyla karşı karşıya olduklarını belirten teknikerler sorunlarını dile getirdiler.

Merkezi Ankara’da bulunan Diyaliz Teknikerleri Derneği açıklamada şu ifadelere yer verildi; "Devlet hastanelerinin yanı sıra özel diyaliz merkezlerinin iş ilanlarında dahi “tecrübeli diyaliz hemşiresi, sertifikalı hemşire aranıyor “ ibareleri teknikerlerin önünü her türlü kapatmaktadır. Kaldı ki sertifikasız sağlık memuru, hemşire, atadı gibi çeşitli personellerin de bizim iş alanlarımızda çalışıyor olması diyaliz teknikerinin iki yıllık emeğiyle aldığı diplomayı hiçe sayıp boşa çıkarmaktan başka bir şey değildir. Diyaliz bölümü ilk olarak 1993 yılında Ege Üniversitesi’nde açıldı ve ilk mezunlarını 1995 yılında vermiştir. Mezun sayımız yaklaşık 17 bin iken, sertifikalı hemşire sayısı 11 bindir. Yaklaşık 6 bini diyalizde çalışmaktadır. Hemşire dışında att, ebe vb. unvana sahip şu an da mevcut çalışan 500 civarında tabip dışı sertifikalı sağlık personeli bulunmaktadır. Günümüzde kamuda görev yapan diyaliz teknikeri sayısı ise 400 civarındadır. Oysaki diyaliz teknikerleri 2014 yılındaki görev tanımında HD ünitelerindeki tüm yetkilere sahip olmuştur.2016 yılı itibariye HD hasta sayısı 56 bin 687’dir. Makine sayısı ise 16 bin 675dir. 5 bin 426’sı Sağlık Bakanlığı hastanelerinde, bin 206’sı üniversite hastanelerinde ve 10.043’ü ise özel diyaliz merkezlerinde bulunmaktadır. Türkiye’de bulunan diyaliz merkezi sayısı ise 860dır. 332’si özel diyaliz merkezleri,471’i sağlık bakanlığı hastanelerinde,57’si ise üniversite hastanelerindedir” ifadesine yer verildi.

“Atama ve iş istiyoruz”

Mevcut 37 üniversitede diyaliz teknikerliği bölümü bulunduğu belirtilen açıklamanın devamında iu ifadelere yer verildi;  “2017 de 3209 diyaliz kontenjanı açılmıştır. Bunun 746’sı devlet 2463 ü vakıf üniversitesidir. Sağlık Bakanlığı geçmiş yıllarda Hemodiyaliz servislerinde yaşanan, sağlık personeli sıkıntısından dolayı Hemşire unvanı olan kişilere Diyaliz Sertifikası alarak çalışma imkanı vermiştir. Diyaliz Teknikerleri olarak, gerek kamu hastanelerinde gerekse özel hastaneler de çalışmak için yeterli sayıya ulaştığımız apaçık ortadır. Hemşire ,att ve ebe gibi unvana sahip kişilere 3 ay kurs verilerek kazandıkları sertifika alımlarının durdurulması ve hemşirelerin kendi birimlerine çekilerek birimlerdeki hemşire ihtiyacının giderilmesi daha uygun olacaktır. İşin asıl sahibi olan bizlerin Kamu Hastanelerinde görev almak üzere yeterli atama kontenjanlarına sahip olmasını umut ediyoruz" 

Editör: TE Bilişim