Sedat IRMAK

Diyarbakır merkezli 9 ilde PKK/KCK’nın şehir yapılanmasına yönelik olarak düzenlenen şafak operasyonun 151 şüpheliden 105’i gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüpheliler emniyetteki sorguları sürerken, İçişleri Bakanlığı, yapılan operasyonlara yönelik yazılı açıklamalarda bulunuldu.İçişleri Bakanlığı, PKK/KCK terör örgütünün deşifresine ve faaliyetlerinin engellenmesine yönelik yapılan çalışmalar kapsamında 9 ilde önceki gün gece yarısı saat 01.00'de eş zamanlı operasyonlar başlatıldığını bildirildi.

 

Operasyonlar devam ediyor

İçişleri Bakanlığı, "PKK/KCK terör örgütünün deşifresine ve faaliyetlerinin engellenmesine yönelik Diyarbakır merkezli operasyonlarda; aralarında Diyarbakır HDP İl Eş Başkanı Mehmet Şerif Çamcı'nın da bulunduğu Diyarbakır'da 90, İstanbul'da 4, Mardin'de 1, Van'da 2, Ankara'da 1, Batman'da 1, Mersin'de 2, Şanlıurfa'da 1, Şırnak'ta 1, Elazığ'da 1, Siirt'te 1 olmak üzere toplam 105 şahıs gözaltına alınmıştır. Şüphelilerin evlerinde yapılan aramalarda çok sayıda yasaklı kitap, örgütsel doküman, dijital materyal ele geçirildiği, operasyonların devam ediyor” denildi.

 

Cumhuriyet Başsavcılığı açıklama yaptı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada,     Başsavcılıkça yürütülmekte olan 2 ayrı soruşturma dosyası kapsamında, PKK/KCK terör örgütünün KCK/TM yapılanması, (sözde toplumsal alan sorumlusu, Kadın Alan Yapılanması (TJA), ideolojik alan, kent meclisleri, kurye işbirlikçi, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), basın yayın kültür yapılanması, yerel yönetimler komisyonu ve Siyasi Partiler gibi alanlarına) yönelik Diyarbakır merkezli toplam 9 ilde operasyon gerçekleştirildiği” ifade edildi.

 

Savcılık: Diyarbakır’da 90 şüpheli gözaltına alındı

Başsavcılık açıklamasının devamında ise şu bilgilere yer verdi: "KCK/TM sözcüleri ve terör örgütünün sözde liderinin talimatları doğrultusunda örgüt adına faaliyet gösterdikleri anlaşılan, şehir yapılanmasına yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında151 şüpheliden 90 şüpheli gözaltına alınmış 183 farklı adreste gerçekleştirilen aramalarda, çok sayıda örgütsel doküman ve dijital materyaller ele geçirilmiştir. Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülmekte olan soruşturma devam etmekte olup, soruşturmanın safahatı ile ilgili ayrıca bilgi verilecektir" denildi.

 

HDP İl Eş Başkanı da gözaltında

Diyarbakır'da gözaltına alınanlar arasında, HDP İl Eş Başkanı Şerif Camcı ve parti yöneticileri ile bazı gazetecilerin de bulunduğu öğrenildi.

 

Avukat Av. Resul Tamur, gözaltındakilerle görüştü

Yapılan operasyonların ardından Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne giden Av. Resul Tamur, emniyetten aldığı bilgilere göre, herkesin aynı ihbar sonucu gözaltına alındığını belirterek,  “Gözaltı gerekçesi yapılan bir ihbar ile başlatılıyor. Fakat söz konusu ihbarda kimsenin ismi geçmiyor. Sadece evlerde gizli toplantıların yapıldığı, örgütlenmelerin yapıldığı söylenmiş. Bunun üzerine gözaltı operasyonlarına başlanmış. Alınma gerekçeleri isimsiz bir ihbar ve yapılan bu ihbarda kimsenin ismi olmamasına rağmen 151 kişi hakkında yakalama kararı çıkarılıyor” şeklinde konuştu.

 

HDP’liler basın açıklaması yaptı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır'da bölge milletvekillerinin katılımıyla 9 Ekim 1998’de Abdullah Öcalan’ın Suriye'den sınır dışı edilmesi ve Diyarbakır merkezli önceki gün gece yarısı 9 ilde yapılan KCK operasyonları ile gözaltılarla ilgili basın açıklaması yaptı. HDP Grup Başkan Vekili Fatma Kurtalan, HDP Bölge milletvekilleri Selçuk Mızraklı'nın da bulunduğu 28 bölge milletvekili Yenişehir İlçesi Ofis semtine geldi.

 

Polis müdürü izin vermeyeceğini söyledi

Yoğun güvenlik önleminin alındığı caddeye gelen vekillerden Selçuk Mızraklı'ya polis müdürü arasında müzakere yapıldı. Polis müdürü Mızraklı'ya basın açıklamasına izin verilmeyeceğini, yüz metre ileride bulunan ilçe binası önünde yapabileceklerini bildirerek, kalabalığın dağılmasını istedi.

 

Mızraklı, açıklama yapacağız

Milletvekili Mızraklı polis müdürüne '' Çok sayıda gözaltı var onlarla ilgili bir açıklama yapmak istiyoruz. İzin verilmemeyle ilgili yazılı belge istiyorum. Hukuk sözlü olarak kaydedilmez, hukukun belgeleri vardı. O belgeler çerçevesinde, çünkü öbür türlü hukuksuzluk olur. Bu da devlete yakışmaz. Bir şehirde eğer çok sayıda insan gözaltına alınıyorsa, ortada gerekçeleri net olarak ortaya çıkmamışsa, parti yöneticimize dönük bir şey yapılmışsa. Demokratik bir ülkede bizde kalkar bu konudaki protestomuzu, duyurumuzu yaparız. Biz hukuk nizamı dahilinde hakkımızı kullanıyoruz, bu çerçevede de basın açıklamamızı yapacağız' dedi.

 

Polis müdürü genelgeyi okudu

Daha sonra polis müdürü Mızraklı'ya Anayasa'nın 5442/11/26 c maddelerini hatırlatarak, '' Siz milletvekilisiniz, milletvekilleri kanunları bilen insanlardır. Kamu güvenliği açısından istediğiniz yerde açıklama yapma söz konusu değildir'' dedi.

 

Müzakere 15 dakika sürdü

Polis müdürü ile bu kez HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki arasında İçişleri Bakanlığı genelgeleri konusunda görüşmeler yapıldı. Yaklaşık 15 dakika süren müzakerede Polis müdürü Milletvekili Tiryakiye İçişleri Bakanlığının basın açıklamaları konusunda yayınlanan eski ve yeni genelgeleri sıralayarak eski genelgelerin yeni genelgeyle birlikte hükümsüz olduğunu söyleyerek basın açıklamasına müsaade edilmeyeceğini tekrarladı.

 

“Esnafın alışverişini engelliyorsunuz”

Milletvekili Tiryaki'nin '' Biz bir basın açıklaması yapacağız. Yürüyüş yapmıyoruz, gösteri yapmıyoruz, yolu trafiğe kapatmıyoruz.'' dedi. Milletvekili Tiryaki'nin sözleri üzerine Polis müdürü '' Şuan esnafın alışverişini engelliyorsunuz, yaya trafiğini engelliyorsunuz. Şuan kaldırımı işgal etmiş durumdasınız. 2012/64 nolu genelge derki 'yaya ve araç trafiği engellenmeyecek. şuanda siz kaldırımda engellemiş vaziyettesiniz '' dedi.

 

Müzakere sonrası açıklama yapıldı

Daha sonra yapılan müzakereler sonrası Milletvekillerinin de bulunduğu kalabalık adına HDP Grup Başkan vekili Fatma Kurtalan basın açıklaması yaptı. Kurtalan,  Öcalan'ın Suriye'den sınır dışı edilmesi ve sabah gerçekleştirilen gözaltı operasyonlarını kınadıklarını söyledi. Kalabalık daha sonra alkış çalarak dağıldı.

 

Gazeteci örgütleri tepki gösterdi

Gazetecilerin gözaltına alınmasını “mesleği yaptırmama operasyonu” olarak değerlendiren ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan, 4 gazetecinin serbest bırakılmasını isterken; TGS Temsilcisi Mahmut Oral ise gazetecilere yöneltilen iddiaların inandırıcı olmadığını illeri sürdü. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC) Başkanı Veysi İpek de gazetecilere dönük gözaltılara ilişkin emniyeti aradıklarını ancak bilgi alamadıklarını, bunun üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığından randevu talebinde bulunduklarını söyledi. 

Editör: TE Bilişim