Doğu ve Güneydoğu Anadolu  Bölgesi'nde  soğuk hava ve kar yağışı etkili olmaya devam ediyor. Gece en düşük hava sıcaklığı, sıfırın altında olmak üzere Iğdır'da 1, Erzincan'da 3, Tunceli'de 5, Ağrı, Erzurum ve Kars'ta 10, Ardahan'da 18 derece ölçüldü.

 Sibirya soğuklarının etkili olduğu Ardahan ve özellikle Göle ilçesinde hayat adeta durdu. Araçlarındaki depoda mazotu donan vatandaşlar mazotu çekip ısıttıktan sonra tekrar depoya doldurarak araçlarını çalıştırıyor. Hava sıcaklığının gece eksi 18 derece ölçüldüğü kentte soğuk havaya alışkın olduklarını söyleyen vatandaşlar, işlerini bitirdikten sonra dışarı çıkmamayı tercih ediyor.

Soğukla mücadele eden vatandaşlardan Ceren Odabaşı, "Kış Ardahan'a geç geldi dedik ama pir geldi. Bugün gece eksi 18 derece olarak ölçülmüş. Şu an ise eksi 14 derece civarında. Araçlarımızı bu şekilde koruma altına alıyoruz, kalın giymeye çalışıyoruz ama yaşam kalitemiz ne kadar iyi siz düşünün" dedi.

"Güvercinlere esnaf sahip çıktı"

Türkiye’nin en soğuk illerinden olan Ardahan’da, soğuk hava ve kar yağışı nedeniyle yiyecek bulmakta güçlük çeken güvercinler için esnaf yem bıraktı.

Kış aylarında, Sibirya soğuklarının hüküm sürdüğü Ardahan’da yaşamla mücadele zorlaştı. Kentte etkili olan olumsuz hava koşullarında aç kalan güvercinlere duyarlı vatandaşlar sabah ve akşamları yem vererek herkese örnek oldu.

Yüzlerce güvercinin sabah saatlerinde kendilerine yem atan esnafı, binaların çatılarına konarak beklediği de gözlendi.

Ağrı’da 40 köy yolu ulaşıma kapandı

Ağrı’da da etkili olan kar yağışı ve fırtınanın ardından 40 köy yolu ulaşıma kapandı.

Yoğun kar yağışı ve fırtınanın ardından günlük yaşamın olumsuz yönde etkilendiği Ağrı ve ilçelerinde köy yolları ulaşıma kapandı. İl Özel İdaresi Sekreterliğinden alınan bilgiye göre, il merkezinde 1, Diyadin’de 17 ve diğer ilçelerde 22 köyün yolu ulaşıma kapandı. Karla mücadele eylem planı çerçevesinde 24 saat vardiyalı olarak çalışan İl Özel İdaresi ekipleri, 78 iş makinesi, 8 mobil ekip, 91 personel ile yolları açmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. 2 gün önce kapalı olan 80 köy yolunu dün gün boyunca açan ekipler, gece yolu kapanan 40 köy için de yol açma çalışması başlattı.

Kar, Karlıova ve Adaklı’da 12 köy yolunu kapattı

Bingöl’ün Karlıova ve Adaklı ilçelerine bağlı 12 köy yolu ise yine etkili olan kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapandı.

2 gündür etkili olan kar yağışı nedeniyle Karlıova ve Adaklı ilçelerinde 12 köy yolunun ulaşıma kapandığı bildirildi. Bingöl Valiliği İl Özel İdaresi Karla Mücadele ekipleri ise köy yollarını açmak için çalışmalara yapıyor. Yeniden kar yağışı olmadığı takdirde yolların yarın itibariyle tamamen açılmış olması planlandığı öğrenildi.

Öte yandan Karlıova ilçe merkezinde ise belediye ekipleri de biriken karı kamyonlarla ilçe dışına taşımaya başladı.

Mutki’de hayat durdu

Bitlisin Mutki ilçesinde de bir haftadan beri devam eden yağışların sele dönüşmesi ve meydana gelen heyelan nedeniyle birçok yerleşim birimine ulaşım sağlanamıyor.

İlçe Özel İdaresi ekipleri gece gündüz çalışmalarını sürdürürken; Meydan, Yuvalıdam ve Taşyol köylerinde bazı evler de zarar gördü. 40 köy ve 45 mezra yolunun heyelandan dolayı ulaşıma kapandığı ilçede ekipler çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Mutki Özel İdare Müdürü Erkan Coşkun, köylerde sel ve heyelan nedeniyle yollar başta olmak üzere altyapı ve içme suyu hatlarında ciddi zarar meydana geldiğini söyledi. Coşkun, “İlçemize bağlı Kavakbaşı, Meydan ve Yazıcık bölgemizde son bir haftadan beri yağan yoğun yağmur neticesinde meydana gelen sel ve heyelandan dolayı neredeyse tüm köy ve mezra yollarımızın ulaşıma kapandığını görmüş bulunmaktayız” dedi.

“Çok şükür can kaybımız yok”

Birçok köy ve mezrada heyelandan dolayı içme suyu şebekelerinde kopmalar meydana geldiğini dile getiren Coşkun, “Çoğu köy yollarımızda bulunan menfezler de yoğun yağış nedeniyle bozuldu. Birkaç köyümüzde evler yıkıldı. Şu an çok şükür can kaybımız yoktur. Ekiplerimizle birlikte gece gündüz durmadan yol açma çalışmalarımız devam etmektedir. Sel nedeniyle Meydan İlköğretim Okulumuz, bir metrenin üzerinde yağış almış durumda. Hasar tespit çalışmaları için ekiplerimiz ve mühendislerimiz bölgede çalışmalarını sürdürüyorlar. Şu an 3 bölgemizde yaklaşık 16 iş makinemiz, 3 ekskavatör, 3 kepçemizle çalışmaktayız. İnşallah bir hafta içerisinde tüm köylerimize ulaşımı sağlayacağız. Heyelandan dolayı yaklaşık 40 köy ve 45 mezra yolumuz ulaşıma kapalı durumdadır” diye konuştu.

Mutki ilçesine bağlı Meydan köyünde sel sularının altında kalan Meydan İlkokulu ve sağlık ocağı tahliye edilirken, okul ise tatil edildi. Okul tamamen sular altında kalırken, yakın çevresindeki iş yerlerine de zarar verdi. Vatandaşlar, her yıl bu tür sorunla karşı karşıya kaldıklarını ancak kalıcı bir çözüm olmadığını söyledi.

Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Bitlis’in Mutki ilçesine son 24 saat içerisinde metrekareye yaklaşık 140 kilogram yağış düştüğü duyuruldu.

Sarıkamış Belediyesinin kar mesaisi başladı

Kars’ın Sarıkamış Belediyesi de, kent genelinde etkili olan kar yağışının ardından, vatandaşların mağduriyet yaşamaması ve olağan yaşam şartlarının sekteye uğramaması için oluşturduğu ekiplerle cadde ve sokakların karını temizledi.

Belediye karla mücadele ekipleri, ana caddeler, okul, hastane gibi öncelikli yolların sürekli açık tutulması için aralıksız bir şekilde çalışma başlattı. Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, gece başlayan kar yağışıyla beraber ana arterler, kavşak ve kaldırımlar başta olmak üzere ilçenin yüksek kesimlerinde bulunan mahallelerinde kar küreme ve tuzlama çalışması gerçekleştirdi.

Sarıkamış Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada Sarıkamış Belediyesi bünyesinde oluşturulan ekipler, aralıksız çalıştığını ve karla mücadele çalışmalarının, kar yağışı süresince kent genelinde sürdürüleceği belirtildi. (İHA)

Editör: TE Bilişim