Doğu Anadolu Bölgesi'nde aralıksız yağan kar mağdur etti. Kar kalınlığının 1 metre ile 2 metre bulduğu illerde eğitime ara verildi. Van, Bitlis, Hakkari, Bingöl, Şırnak ve Tunceli'de yerleşim yerleri kardan kapandı.  Yolların açılması için çalışmalar aralıksız devam ediyor. Ayrıca meteorolojiden buzlanma ve don uyarısı yapıldı.

 

Van'da 48 yerleşim yeri ulaşıma kapandı

 

Van’da etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle kapalı olan 48 yerleşim yeri yolunun açılması için çalışmalar aralıksız devam ediyor.

Van’da etkili olan kar yağışı, hayatı olumsuz etkiledi. Kar yağışı ve tipi nedeniyle Bahçesaray’da 5, Başkale’de 11, Çatak’ta 8, Gevaş’ta 11 ve Gürpınar ilçesinde ise 13 olmak üzere toplam 48 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı. Van Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı ekipleri, kapalı yolları açmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

 

Buzlanma ve don uyarısı

Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, bölge genelinde havanın parçalı ve az bulutlu geçeceğinin tahmin edildiği belirtildi. Açıklamada, “Sabah ve gece saatlerinde buzlanma ve don olayı ile birlikte yer yer sis ve pus hadisesi beklendiğinden, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (görüş mesafesinde düşüş, ulaşımda aksamalar gibi) dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir. Hava sıcaklığı mevsim normallerinin altında seyredeceği tahmin ediliyor. Rüzgâr doğulu yönlerden hafif, yer yer orta kuvvette eseceği tahmin ediliyor. Bu gece gerçekleşen en düşük sıcaklıklar Van’da eksi 8, Bitlis’te eksi 15, Hakkâri’de eksi 14 ve Muş’ta eksi 10 derece olarak ölçülmüştür. Günün en yüksek sıcaklıkları ise Van’da 3, Bitlis’te eksi 3, Muş’ta eksi 1 ve Hakkâri’de eksi 3 derece olması beklenmektedir” denildi.

 Karlı yollar aşıldı, hastalar hastaneye ulaştırıldı

Tunceli’nin Nazımiye ve Pülümür İlçesi’nde rahatsızlanan iki kişi, AFAD, UMKE ve 112 ekiplerinin ortak çalışmasıyla hastaneye ulaştırıldı.

Edinilen bilgiye göre, Nazımiye İlçesi Günlüce Köyü’nde ikamet eden 57 yaşındaki Necati Babayiğit akşam saatlerinde rahatsızlanınca ailesi durumu 112 Acil Komuta Merkezine bildirdi. Köy yolunun kapalı olması nedeniyle 112 ekipleri de AFAD’dan yardım istedi. Ekiplerin, yaklaşık 3 saat süren ortaklaşa çalışması sonucu hasta vatandaşa ulaşıldı. İlk müdahalesi yapılan vatandaş ambulansla Nazımiye Entegre Hastanesi’ne götürülerek tedavi altına alındı.

İkinci vak'a ise Pülümür İlçesi’ne bağlı Kocatepe Köyü’nde 69 yaşındaki Ali Rıza Sarı rahatsızlandı. Haber alınması üzerine köye, AFAD, 112 ve UMKE ekipleri sevk edildi. Uzun uğraşlar sonucu köye ulaşan ekipler, hasta vatandaşa burada ilk müdahaleyi yaptıktan sonra vatandaşı havuz sedye ile kar üstünde kaydırma usulüyle hazır bekletilen ambulansa kadar taşıdı.

Sarı, Pülümür Entegre Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

Her iki hastanın sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

Beytüşşebap ilçesi kara gömüldü 

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde günlerdir etkili olan kar yağışı sonrası belediye ekipleri sokak ve caddelerde kar temizleme çalışmalarına başladı. Kar kalınlığının yer yer 2 metreye ulaştı ilçe tamamen beyaz örtüye büründü.

Beytüşşebap ilçesinde günlerdir etkili olan kar yağışı ve tipi sonrası güneş yüzünü gösterdi. Kar kalınlığının yer yer 2 metreye ulaştığı ilçede hayat durma noktasına geldi. Yollar buz pistine döndü. Ekipler ana yol ve caddeleri açık tutmak için gece gündüz çalışmalarını sürdürüyor. Beytüşşebap belediyesine kayyum olarak atanan İlçe Kaymakamı İsmail Pendik, hem belediye hemde ilçe özel idare ekiplerini seferber etti. Günlerdir kapalı köy yollarını açmak için çalışan ekipler güneş yüzünü gösterince ilçe merkezindeki ana caddedeki karları temizlemeye başladı. Trafik polisleri çalışan ekiplere yardım ederek yoldan geçen sürücüleri uyardı. 2 kepçe ve kamyonla karları ilçe dışına çıkaran belediye ekipleri gece geç saatlere kadar çalışıyor. Bir yandan tuzlama çalışmaları yapan karayolları ekipleri ise kar püskürtme makineleriyle ilçe giriş ve çıkışlarında hazır bekletiliyor.

İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili İsmail Pendik çalışmalar hakkında yazılı açıklama yaptı. Pendik, "İlçemizde günlerdir etkili olan kar yağışı nedeniyle 7/24 çalışan karayolları, özel idare ve belediyemize ait ekipleri tebrik ediyorum. Gece gündüz yolları açık tutmak için çaba sarf ediyorlar. Çok şükür şirin ilçemizde bu güne kadar olumsuz bir vaka yaşanmadı. Vatandaşlarımızın daha rahat seyahat etmesi için büyük çaba sarf ediyoruz. Çarşımızda evlerin damlarında biriken kar yola düşünce temizlemesi biraz zaman alır bu yüzden ekipler ilk etapta ana caddeleri temizlemeye başladı’’ dedi.

Faruk Kılıç adındaki vatandaş ise belediye ekiplerine teşekkür ederek, "Çok kar yağdığı için belediye ekipleri ancak yetiştirebiliyorlar. Belediye çalışıyor ancak kar kalınlığı 2 metreye ulaştı. Yollarımız kapandı ilçe merkezi karla kaplandı. Ekiplerden Allah razı olsun çok yerinde bir çalışma" diye konuştu.

 Hakkari'de yol açma çalışması

Hakkari'de yoğun kar yağışı nedeniyle kapanan 26 yerleşim yeri yolunun açılması için çalışmalar aralıksız sürüyor.

Hakkari’de kapanan çok sayıda köy ve mezra yolu, İl Özel İdaresi karla mücadele ekipleri tarafından yeniden ulaşıma açıldı. Halen kapalı bulunan 26 yerleşim yeri yolunun açılması için de karla mücadelenin devam ettiği belirtildi.

Kardan F-35 savaş uçağı

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde inşaat işçiliği ve çobanlık yaparak geçimini sağlayan Mehmet Şerif Karahan, evinin önünde eksi 25 dereceye varan soğuk havada kardan F-35 savaş uçağı yaptı.

İlçenin Yeni Mahallesi’nde yaşayan ve milli üretime destek amaçlı 30 metre uzunluğundaki F-35 savaş uçağını tek başına 23 günde yapan Karahan, daha önce de helikopter, ev ve değişik figürler yaparak ilçede popüler hale gelmişti. Her sene olduğu gibi bu sene de tüm imkanlarını kullanarak F-35 savaş uçağı için gerekli tüm malzemeleri alan Karahan, evinin önünde 23 günlük bir uğraşın ardından kardan yaptığı uçağı görücüye çıkarttı.

F-35 savaş uçağını yapan Mehmet Şerif Karahan, küçükken yaptığı değişik şekillerden dolayı herkesin kendisiyle dalga geçtiğini belirterek, “Savaş uçağı 23 günümü aldı. Bunun maliyeti de baya yüksek oldu. İşçiliğiyle beraber uçağın yapımına 7-8 bin lira param gitti. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi, ‘bizde kendi göbeğimizi kendimiz keselim, kendi uçağımızı kendimiz yapalım’ diyoruz. Ben de yerli ve milli üretime destek veriyorum. Bende onun için F-35’i yaptım. Ben bu yaptığım F-35 uçağını İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’ya hediye ediyorum. Onu kendime örnek aldığım için bu uçağı yatım. Bakan Süleyman Soylu’dan bana bekçilik görevi verilmesini rica ediyorum” dedi.

Karahan, herkesi yaptığı F-35 savaş uçağını görmeye davet etti.

Bitlis kara gömüldü

Bitlis’te günlerdir etkisini sürdüren kar yağışı nedeniyle kent beyaz esarete teslim olurken, havadan geçilen görüntüsü ise izleyenleri hayran bırakıyor.

Kar kalınlığı şehir merkezinde yaklaşık 2,5 metreyi bulurken, havadan görüntülenen şehir ve tek katı evler ise kartpostallık görüntüler oluşturdu. Türkiye’nin en çok kar yağışı alan illerin başında gelen Bitlis, yağışla birlikte zor günler geçiriyor. Özellikle tek katlı evlerin bulunduğu alan adeta beyaza bürünürken, oluşan manzara ise kendine hayran bıraktı.

Kar yağışının etkili olduğu Bitlis’te birkaç gün önce 300’e yakın köy yolu ulaşıma kapanmıştı. İl Özel İdaresine bağlı ekiplerin geceli ve gündüzlü çalışmalar sonucunda bugün itibari ile bu rakam 40’a kadar düştü.

Kent merkezinde ise belediye ekipleri ana ve ara arterlerde çalışmalarını sürdürürken, iş makinelerinin giremediği dar sokaklar ise insan gücüyle temizleniyor.

Rahva bölgesinde genelde sis etkili olurken, trafikte ise aksamalar yaşanıyor.

Tek katlı evlerde oturan vatandaşlar, özellikle eksi 15’e kadar düşen hava sıcaklığı nedeniyle evlerinin pencerelerini naylonla kapladıklarını ve böylece soğuğu bir nebzede olsa azaltmak istediklerini belirttiler.

Metorolojiden alınan bilgiye göre, kar yağışının pazar, pazartesi, salı ve çarşamba günü tekrar başlayacağı bildirildi.

Nisa bebek, paletli ambulansla hastaneye yetiştirildi

Bingöl'de kar nedeniyle yolu kapanan köyde 2 gündür ateşi düşmeyen Nisa bebek, paletli ambulansla hastaneye yetiştirildi.

Merkeze bağlı Gökçeli Köyü’nde ikamet eden Nursel Gürcay, 1 yaşındaki kızı Nisa’nın ateşini 2 gün boyunca düşüremeyince 112 Acil Komuta Merkezi’nden yardım istedi. Kar kalınlığının 1 metreye aştığı köye ulaşım sağlanamadığı için devreye İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) girdi. Ekipler yoğun kara rağmen paletli ambulansla köye ulaşmayı başardı. Anne Nursel Gürcay ve hasta olan kızı Nisa'yı kar nedeniyle mahsur kaldıkları köyden alarak, Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne nakil etti. Hastanede tedavi altına alınan Nisa’nın sağlık durumun iyi olduğu öğrenildi. (İHA)

Editör: TE Bilişim