Sedat IRMAK

DİYARBAKIR - Güneydoğu Ekspres Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ercan Akkar ile TV21 Genel Yayın Yönetmeni Taner Özbay’ın hazırlayıp sunduğu, Doğan 21 Fm ve sosyal medyadan canlı yayınlanan Soru-Cevap programına konuk olan DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, soruları cevapladı.

Diyarbakır’ın en çok dinlenen radyo istasyonu olan Doğan 21 Fm’de her hafta Perşembe ve Cuma günleri yayınlanan Güneydoğu Ekspres Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ercan Akkar ile TV21 Genel Yayın Yönetmeni Taner Özbay’ın hazırlayıp sunduğu Soru-Cevap programının bu haftaki konuğu Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu oldu.

“64 bin üyesi olan büyük bir aileyiz”

Kent gündemi ve esnafların sorunlarına ilişkin canlı yayında soruları cevaplayan DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, DESOB’ın 1956 yılında kurulduğunu belirterek, “Kentte bulunan bütün esnaf ve sanatkarların kayıtlı olma zorunda olduğu bir kuruluşuz. Birliğimize 42 meslek odası bağlı buna bağlı olarak 64 bin esnaf ve sanatkar üyemiz bulunmakta ve bölgenin en büyük sivil toplu kuruluşundan biriyiz. Kısacası büyük bir aileyiz” dedi.

“Esnaf ve sanatkarımızın refahı için mücadele veriyoruz”

Ebedinoğlu, 2002 yılından bu yana kısa bir süre ara verdikten sonra tekrardan göreve devam ettiğini belirterek, “Yaklaşık 16 yıldır DESOB Başkanlığını yapıyorum. Bütün esnaf arkadaşlarımızın talepleri üzerine bu görevi seve seve yürütüyorum. Esnaf ve sanatkarlarımızın bir teveccühü var bizlerde o teveccühe laik olmaya çalışıyoruz. Bölgemizin lokomotifi ve istihdamın bel kemiği esnaf ve sanatkarımızdır. Bölgemiz zor bir bölge, yıllardır bütün sıkıntıları basın emekçileriyle birlikte kentin ve bölgenin sorunlarının aşılması adına ciddi anlamda mücadele etmeye çalışıyoruz. Bu mücadele esnasında ciddi baskılarla maruz kaldık. Buna rağmen biz elimizden geldiği kadar halkımızın, esnaf ve sanatkarımızın refahı için ciddi anlamda mücadele veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz.” dedi.

“Bankalar bölgemiz riskli bölge olarak görüyor”

Kredilerde ödeme zorluğu çeken esnafların sicillerinin bozuk olmasından kredi çekemediklerine yönelik soruya cevap veren Ebedinoğlu, bölgede bulunan birçok esnafımız kredi ödemediği için kredi sicilleri bozulmuş ve hepsi de bu sorunla karşı karşı olduğunu belirterek şunları söyledi; “Bankaların Diyarbakır ve bölge yönelik çifte bir standartlarıyla karşı karşıyayız. Biz DESOB olarak yıllardır bu sorunu çözmek adına girişimlerde bulunduk, maalesef bankalar bölgeyi risk ve çatışma bölgesi olarak değerlendirdikleri için batı illeriyle aynı standartlarda tutmuyorlar ve kredi vermiyorlar. Bununla ilgilide çalışmalarımız devam ediyor ve her alanda bu konuyu dile getiriyoruz. Biz bunları söylerken bazı bürokratların ve bazı siyasetçilerin hoşuna da gitmeyebilir. Ama biz dilimizin döndüğü sürece bu konuları gündeme getirmeye devam edeceğiz”

“AVM’lerde yöresel fuar düzenleyenler şebekedir”

Yöresel ürünler adı altında bazı AVM’lerde yapılan fuarlara da tepki gösteren Ebedinoğlu, “Bu tür faaliyetlerde bulunanlara ben açıkçası şebeke diyorum. Siyasi iradeyi ve bazı kurumları arkasına alıp birçok açık ve kapalı alanlarda yapanları ifade ettiğim gibi şebeke olarak görüyorum. Bir yöresel ürünler fuarı en fazla beş gün olur ve yılda 1 yada 2 defa gerçekleşir.20’şer gün arayla kentin birçok noktasında yöresel ürünler adı altında yapılması esnafımıza zarardır. Biz buna karşıyız bunun için gereken mücadeleyi her zaman vereceğiz. Bir taraftan Elektrik, su ve vergisi ödeyen, kendi yöresel ürünlerini en ağır tahribatla korumaya çalışan Diyarbakır esnafı, diğer taraftan da vergisini vermeyen, ürünleri sahte olan sözde kişiler. Ben buradan sizin aracılığınızla ilgili kurumlara tekrardan sesleniyorum. Bu tip festival ve fuarlar düzenleyenlere ilgili kurumların müdahale etmesi gerekir. AVM’ler ve benzeri yerlerde kurulan sözde yöresel pazarlara karşı çıkacağız, bununla ilgilide kanunun bize verdiği neyse yaptırımlarımızı uygulayacağız. Görevini yapmayan kurumlara da dava açacağız” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim