Sedat IRMAK

 

Diyarbakır merkezli başlatılan PKK/KCK soruşturması kapsamında gözaltına alınan 100’ü aşkın kişiden 20’si, emniyetteki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

 

Diyarbakır merkezli 9 ilde 2017 ve 2018 tarihinde açılan PKK/KCK soruşturmalar ve yürütülen operasyonlar kapsamında aralarında gazeteciler ve siyasetçilerin bulunduğu 100’ü aşkın kişi, önceki gece sabaha karşı evlerine düzenlenen operasyonda gözaltına alınmıştılar

 

Batman, Mardin, Adana, İstanbul ve diğer kentlerde gözaltına alınınlar da Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne getirilirken, burada ifadesi alınan Neslihan Karacadağ, Leyla Tekdağ, Engin Karabayiğit, ŞehmusKarayıl (HDP yöneticisi), Muazzez Canpolat (HDP eski yöneticisi), Nalan Özaydın (TUHAD-FED), Veysel Özekti (BTS), Fuat Özdemir (Tüm Bel-Sen), Habibe Ekinci, Halise Yavuz, Pınar Sıraç Kalkan, Ruken Koyun, Ayşe Koyun, Necla Tanrış, Naci Tanrıkulu, Hanım Biçimli, Ruken Akçan, Lamia Kumral, Emel Özgen ve Zehra Özdemir serbest bırakıldı.

 

Soruşturma sürüyor

Soruşturma kapsamında 151 kişi hakkında yakalama kararı çıkarılırken, operasyonlarda ikametgahlarda bulunmayanların yakalanması için sürdürülüyor. Ayrıca Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının, PKK/KCK ile ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınanlar arasında, ilahiyatçı Prof. Dr. Nurettin Turgay'ın da olduğu öğrenildi.

 

Turgay, HDP'nin İzmir Milletvekili adayı olmuştu

Diyarbakır'daki evinde gözaltına alınan Prof. Dr. Nurettin Turgay, Demokratik İslam Kongresi (DİK) üyesi olduğu ve Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde öğretim üyeliği yaptıktan sonra 24 Haziran seçimlerinde HDP'nin İzmir Milletvekili adayı olmuştu.

 

HDP’li vekil Aydeniz, açıklamada bulundu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, önceki gece gerçekleştirilen ve yaklaşık 150 kişinin gözaltına alındığı operasyon ile ilgili Diyarbakır il binası önünde basın açıklaması gerçekleştirilirken, açıklamayı HDP Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz yaptı.

 

“Mücadelemizi büyüterek, birlikte kazanacağız”

Aydeniz, 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Garı'nda 103 canın demokrasi ve barışa sahip çıktığı için vahşice katledildiğini belirterek, "Bu ülkenin her bir yurttaşı barış ve eşitlik içinde özgürce yaşamayı hak ediyor. Barışı da özgürlüğü de örgütlü mücadelemizi büyüterek, birlikte kazanacağız" dedi.

 

150’ye arkadaşımız gözaltında

Salı gecesi 150'ye yakın arkadaşlarının gözaltına alındığını belirten Aydeniz, konuşmasında hükümeti demokratik siyaseti tasfiye etmekle de suçlarken, yoğun güvenlik önleminin alındığı basın açıklamasının tamamlanması sonrası toplanan kalabalık sessizce dağıldı.

 

Ne olmuştu?

 

Diyarbakır merkezli 9 ilde şafak vakti gerçekleşen operasyonlarda, çoğu HDP üyesi 150'den fazla kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan isimler arasında, gazeteciler Abdurrahman Gök, Kibriye Evren, Semiha Alankuş ve Esra Solin Dal ile HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Mehmet Şerif Çamçı da bulunuyor.

 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, operasyonun, 'terör örgütü PKK/KCK'nın KCK/TM yapılanmasının sözde toplumsal alan sorumlusu, kadın alan yapılanması, ideolojik alan, kent meclisleri, iş birlikçi, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) basın yayın kültür yapılanması, yerel yönetimler komisyonu ve siyasi partiler alanlarına yönelik' düzenlendiği kaydedildi.

Editör: TE Bilişim