Lice’de kardan kapanan köy yolları ulaşıma açılıyor

Diyarbakır’ın Lice kırsal mahallelerde kar nedeniyle kapanan köy yolları açılıyor.

Büyükşehir Belediyesi ekipleri başta olmak üzere Lice Belediyesi ekipleri de karla mücadele çalışmalarına gece gündüz demeden aktif olarak katılıyor. Yüksek kesimlerde kar yağışının etkisini arttırması hayatı olumsuz etkiledi. Lice bölgesinde yer alan dağ köylerinin yolları, yoğun kar sebebiyle kapandı. Lice Belediyesi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarıyla, Akçabudak ve Ecemiş grup yolu ile bölgedeki diğer köylere giden yolların aşırı kar yağışı sebebiyle kapanması üzerine kar küreme araçları ve dozerler ile kar temizleme çalışması başladı.

Söz konusu mevkilerdeki çalışmalarını kısa sürede tamamlayan belediye ekipleri, kapanan köy yollarının tamamını ulaşıma açık hale getirdi. Lice Kaymakamı ve Belediye Başkanı Abdülkadir Çelik, kış süresince vatandaşların gündelik hayatlarında herhangi bir sıkıntı yaşamaması adına yoğun bir çalışma yürüteceklerini söyledi.

Van’da 193 yerleşim yerinin yolu kapandı

Van’da etkili olan kar yağışı nedeniyle 193 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı.

Van’da etkili olan kar yağışı, hayatı olumsuz etkiledi. Kar yağışı ve tipi nedeniyle Bahçesaray’da 74, Başkale’de 24, Çaldıran’da 3, Çatak’ta 14, Gevaş’ta 13, Gürpınar’da 45, Muradiye’de 18 ve Saray ilçesinde ise 2 olmak üzere toplam 193 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı. Van Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı ekipleri, kapalı yolları açmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Buzlanma, don ve çığ uyarısı

Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada ise, bölge genelinde havanın çok bulutlu, Hakkari ve Muş çevrelerinin aralıklı kar yağışlı geçeceğinin tahmin edildiği belirtildi. Açıklamada, “Sabah ve gece saatlerinde buzlanma ve don ile birlikte sis ve pus olayı görüleceği tahmin ediliyor. Hava sıcaklığı mevsim normallerinin altında seyretmeye devam edeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın, kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette eseceği tahmin ediliyor. Bu gece gerçekleşen en düşük sıcaklıklar ise Van’da eksi 1, Bitlis’te eksi 1, Muş’ta sıfır ve Hakkâri’de ise eksi 1 derece olarak ölçülmüştür. Günün beklenen en yüksek sıcaklıkları ise Van’da 3, Bitlis’te eksi 1, Muş’ta sıfır ve Hakkâri’de 2 derece olması bekleniyor. Bölgemiz genelinde çığ tehlikesi bulunduğundan, meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı ilgililerin dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir” denildi.

 Başkale'de karla mücadele çalışması

Başkale ilçesinde etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle 80 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı. İlçede aralıklı devam eden kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi. Kar yağışı nedeniyle 80 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapanırken, hava sıcaklığında da hissedilir derecede düşüş yaşandı. Kar yağışı nedeniyle ilçeye bağlı kırsal mahalle yollarının ulaşıma kapanmaması için Van Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Onarım Daire Başkanlığı Başkale Şubesi ekipleri çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

İlçe merkezinde kar kalınlığı 20 santimetre, yüksek kesimlerde ise bir metreyi aştı.

Köyde doğum yapan anne için seferberlik

Başkale ilçesine 40 kilometre uzaklıktaki Çakırdoğan Mahallesi'nde yaşayan 2 çocuk annesi İpek Aslan'ın doğum sancılarının artması üzerine yakınları tarafından sağlık ekiplerinden yardım istenildi. 3'üncü çocuğuna hamile olan Aslan için seferberlik başlatan karla mücadele ve sağlık ekipleri, kar ve tipi yüzünden kapalı olan mahalle yolunun açılması için yoğun mücadele verdi.

Uzun uğraşların ardından ekipler mahalleye ulaşıncaya kadar köydeki kadınların yardımıyla İpek Aslan bir erkek bebek dünyaya getirdi. Doğum sonrası sancıları dinmeyen Aslan'a ilk müdahale UMKE ekipleri tarafından evinde yapıldı. Daha sonra UMKE aracına bindirilip yola çıkarılan Aslan ve bebeği, 12 saat süren zorlu kurtarma operasyonuyla Başkale Devlet Hastanesine ulaştırıldı. Tedavi altına alınan anne Aslan'ın sağlık durumunun iyi, bebeğinin durumunun ise kritik olduğu öğrenildi. 

Hakkari'de 22 köy ile 67 mezra yolu ulaşıma kapandı

Hakkari'de yoğun kar yağışı nedeniyle kapanan birçok köy ve mezra yolu ulaşıma açılırken, halen kapalı olan 22 köy ile 67 mezra yolundaki çalışmalar ise devam ediyor.

Hakkari genelinde etkisini sürdüren kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor. Kar yağışı nedeniyle Hakkari il merkezine bağlı 10 köy ve 27 mezra, Yüksekova ilçesinde 6 köy ve 17 mezra ile Şemdinli ilçesinde 6 köy ve 23 mezra olmak üzere 22 köy ve 67 mezra yolunun açılması için çalışmalar aralıksız olarak devam ediyor.

Hakkari İl Özel İdaresi karla mücadele ekibi, yolların yeniden açılması için geceli gündüzlü çalışmalarını sürdürüyor.

Yüksekova'da 6 saatlik hasta kurtarma operasyonu

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde rahatsızlanan şeker hastası Daveti Tarla, yolların kardan dolayı kapalı olması nedeniyle 6 saat süren çalışmanın ardından hastaneye ulaştırıldı.

İlçede iki gündür etkili olan kar yağışı nedeniyle birçok köy ve mezra yolu ulaşıma kapandı. Karla mücadele ve sağlık ekipleri ise, köylerdeki hastalara ulaşabilmek için seferber oluyor. İlçe merkezine 35 kilometre mesafede bulunan Kazan köyünde rahatsızlanan 62 yaşındaki Daveti Tarla’nın yakınları, durumu 112 Acil Servis ekiplerine bildirdi.

Bunun üzerine harekete geçen sağlık ekipleri, ambulansla köy yoluna giremeyince İl Özel İdaresi Yüksekova Şantiye Şefliği karla mücadele ekiplerinden yardım istendi. Köy yolu 6 saatlik çalışmanın ardından ulaşıma açılırken, şeker hastası Tarla’ya ise ilk müdahale evinde yapıldı. Köylülerin de yardımıyla hasta ambulansa bindirilerek, Yüksekova Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Kar yağışı ve tipi nedeniyle köy yolunun sürekli kapandığını belirten Lokman Tarla, aniden rahatsızlanan babası için yardım istediklerini söyledi. Tarla, "Köy yolu sabahtan beri kapalı. Babam da şeker hastası olduğu için bugün aniden rahatsızlandı. Yol kapalı olduğu için hastaneye götüremedik. Bu nedenle ekiplerden yardım istedik. Şimdi yolun açılmasıyla beraber babamı hastaneye ulaştıracağız. Yardımımıza koşan ekiplere çok teşekkür ederiz" dedi.

Öte yandan, yola çıkan ambulans, Bağdaş ve Dilektaşı köyü arasında aşırı tipiden dolayı kara saplandı. Bağdaş'ta görev yapan öğretmenlerin yardımıyla ambulans kurtarılarak hastaneye ulaştı.

Karda, uyuya kalan çocuk donmak üzereyken bulundu

Elazığ’da kaybolan ve açık arazide -10 derecede uyuya kalan çocuk saatler süren çalışmayla bulunup hastaneye kaldırıldı.

Edinilen bilgiye göre, merkeze bağlı Abdullahpaşa Mahallesinde ailesiyle kalan 15 yaşında S.B. dolaşmak için saat 15.00’da evden çıktı. Akşam eve dönmemesi üzerine çocuklarından haber alamayan aile durumu polis ve AFAD ekiplerine bildirdi. Ekiplerin yaklaşık 5 saat süren çalışması sonrası çocuk mahallenin üst kısmında açık arazide -10 derecede karın içerisinde uyurken bulundu. Ekipler, çocuğu Fethi Sekin Şehir Hastanesine kaldırarak tedavi altına alınmasını sağladı.

 

Meteorolojiden 5 il için soğuk ve kar uyarısı

Meteoroloji, Elazığ, Malatya, Adıyaman, Bingöl ve Tunceli'de sıcaklıklarda 8-10 derecelik düşüş beklendiğini bildirirken, pazar günü içinde kar yağışı uyarısında bulundu.

Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi tarafından yapılan açıklamada;"Bölge genelinde hava parçalı ve çok bulutlu, Pazar günü ilk saatlerde kar yağışlı geçecek. Hava sıcaklıklarında yer yer 8-10 derecelik düşüşler beklenmektedir.Rüzgar kuzeyli yönlerden hafif, yer yer orta kuvvette esecek"denildi.

Merkez ayrıca, bölge genelinde yer yer kuvvetli buzlanma ve don beklenmesi nedeniyle meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı tedbirli olunmasını istedi. (İHA)

Editör: TE Bilişim