DİYARBAKIR- DTSO Başkanı Mehmet Kaya, banka faizlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Güneydoğu Anadolu Bölgesinin bütün olumsuzluklara rağmen bölgede yatırım yapan fedakar iş insanlarının çabaları ile zor günleri atlattığını belirten Kaya, kısmen de olsa kalkınma ivmesi yakalandığını ifade etti. Bu ivmenin devam ettirilmesi için gerekli inanç ve özveriyi hala bölge iş insanlarında gördüklerini dile getiren Kaya, ancak bu özveriye karşılık bölge bankalarının uygulamakta oldukları yüksek faizlerle iş insanlarını tefecilere yönlendirdiklerini savundu. Kaya, “Gerek kamusal, gerekse de özel finans kuruluşlarından yeterli ilgi ve desteği görmeden kendi imkanlarıyla ülke ekonomisine katkı sağlayan bölge iş insanlarına destek olması gereken finans kuruluşlarının bugün uygulamakta oldukları kredi politikaları ve faiz oranları adeta yatırımı durdurmak, bölge iş insanlarını iş yapamaz duruma getirmektedir” dedi.

 

"Bankalar krizi fırsata dönüştürdü"

Bütün olumsuz koşullara rağmen bankalardan aldıkları kredileri zamanında ödeyen, itibar sahibi saygın iş insanlarının bankalardan kullandıkları mevcut kredilerini kapatmalarına rağmen aynı krediyi yeniden kullanamadığına dikkat çeken Kaya, “Bankalar borçlarını yapılandırmak isteyenlerin talepleri ise tümden olumsuz karşılanmaktadırlar. Ülke genelinde yaşanan krizi fırsata dönüştüren bankaların hem kredi notu yüksek, hem de yeterli teminata sahip iş insanlarına kredi açmamaları, mevcut krediyi yapılandırmamaları iş insanını zorunlu olarak tefeciye yönlendirmektedir” diye konuştu.

 

“Banka faizleri tefeci faizlerinin üzerine çıktı”

Yaşanan krizi gerekçe gösteren bankaların bölgede uyguladıkları kredi faiz oranlarının neredeyse tefecilerin uyguladıkları faiz oranını aştığını anlatan Kaya, şunları kaydetti:

“Oysaki bir yatırımcı, bir iş insanı için en büyük destek başta kamu olmak üzere, özel bankaların sağlayacağı orta/uzun vadeli ve aynı zamanda düşük faizli kredi imkanlarıdır. Aksini düşünmek yatırımı yok saymak, kalkınmayı frenlemektir. İçerisine düştüğü ekonomik krizi aşmak için elindeki tüm imkanları seferber eden iş insanlarının dar günde en çok güvenmesi gereken finans sektörünün keyfi uygulamaları beraberinde çok daha derin krizler doğuracaktır. Yaşadığı ekonomik krizi aşamayan ve giderek iflasa sürüklenen iş insanları ülkenin ekonomisini daha çok krize sürükleyecektir. Yaşanacak olası iflaslar bir yandan bölge ve ülke ekonomisine zarar verirken, bir yandan da işsizliği arttırarak çok daha ciddi krizleri tetikleyecektir. Ülkenin yaşamakta olduğu sıkıntılı süreci en az zararla atlatmak, bölgesel ve ulusal kalkınma hamlesini sekteye uğratmamak adına başta hükümetimiz olmak üzere, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulunu acilen duruma müdahale etmeye davet ediyoruz.”  (İHA)

Editör: TE Bilişim