Nermin ZENGİN

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Çınar İlçesi’nde yer alan Zerzevan Kalesi’ni ziyaret etti. Mızraklı, yetkililerden kalede yürütülen kazı çalışmaları ile bilgi aldı. Yürütülen çalışmalarla ilgili hazırlanan harita ve dosyaları inceleyen Mızraklı, kazı çalışmalarının yürütüldüğü alanları gezdi.

Mızraklı, öncelikli olarak günümüze kadar yıkılmadan gelen yapıları inceledi. Daha sonra kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılan eserlerin bulunduğu alanı gezen Mızraklı, yürütülen kazı çalışmalarıyla detaylı bilgi aldı. Turistlerin en çok ziyaret ettiği Mithras Tapınağını da inceleyen Mızraklı, Büyükşehir Belediyesi’nin kalenin çevresinde yapılacak yollar ve çevre düzenlemelerini de not alarak alandan ayrıldı.

Zerzevan Kalesi

Roma'nın askeri yerleşimi olan Zerzevan Kalesi Diyarbakır ili, Çınar ilçesine 13 km uzaklıkta, Demirölçek Köyü'ne bir km mesafede yer alan askeri yerleşim Diyarbakır-Mardin karayolunun 45. km'sinde yer alıyor. Yol seviyesinden 124 metre yükseklikteki kayalık bir tepe üzerine kurulmuş olan kale yaklaşık 60 dönüm alana sahip. Zerzevan Kalesi'ndeki ilk kazı ve restorasyon çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izinleri ile Diyarbakır Müzesi Başkanlığında, Yrd. Doç. Dr. Aytaç Coşkun'un bilimsel danışmanlığında, Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Çınar Kaymakamlığı, Dicle Üniversitesinin desteği ile 2014 yılında başlatıldı ve halen devam ediyor.

Editör: TE Bilişim