Sedat IRMAK

DİYARBAKIR - Önceki gece Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde yağış nedeniyle Dicle Barajı’nda yükselen su seviyesini kontrol altına almak amacıyla açılan kapaklardan biri kazaen kırıldı. Kırılan kapak nedeni ile barajda 270 milyon metreküp sudan 50 milyon metreküpü aktı. Polis, zabıta ve AFAD ekipleri sokak sokak dolaşarak vatandaşları tedbirli olmaları yönünde uyardı. Yapılan uyarılar üzerine Eğil, Yenişehir, Sur, Çınar ve Bismil ilçelerinin sınırları içerisinde ve il merkezinde Dicle Vadisi’nde nehre yakın olan yerleşim yerlerinde yaşayan vatandaşlar, evlerini ve işyerlerini terk etti.

Dün sabah da su seviyesinin yaklaşık 6 metre yükseldiği Dicle Vadisi’nde Hewsel Bahçeleri başta olmak üzere birçok tarım arazisi sular altında kaldı. 

İki gündür barajdan çıkan kontrolsüz sudan dolayı Dicle Nehri’nde toplu balık ölümlerinin yaşanabileceği ve yurttaşların tedbiri elden bırakmamaları gerektiği vurgusu sürekli yapılırken, evlerini terk eden vatandaşlar ise, suyun debisinin düşmesini bekliyor.

Ayrıca Valilik bünyesinde oluşturulan kriz masası meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı tedbir alırken nehirdeki su seviyesi yükselmeye devam ediyor. On Gözlü Köprü civarında bulunan kafelerin büyük bölümü ve Hevsel Bahçeleri’nin bir bölümü su altında kaldığı dün sabah iş yerlerin gelen kafe sahipleri geride kalan eşyalarını kurtarmak için çalışmalara başladı. Hevsel Bahçeleri’nde tarlası bulunan vatandaşlar da Kırklar Dağı eteklerine çıkarak su altında kalan tarlalarının son halini izliyor. Su seviyesinin yükselmesinin verdiği zarar havadan görüntülenirken, vatandaşlar da On Gözlü Köprü üzerine akın ederek olayı görüntüleme yarışına girdi.

“40 ton zararım var”

Tarla sahibi Yahya Yörür, pamuk ve Mısır ektiği tarlalarını su altında kaldığını belirterek, “Sabah geldim. Pamuğun bir kısmı su altında kalmış. Hevsel Bahçelerinin birçok ağacı kopmuş. İnşallah başka zarar gelmez. Cana gelmesin. Mal gidiyorsa zaten gitmiştir. En azından cana bir zarar gelmesin. 40 ton civarında zararımız var. 1976’da Devegeçidi Barajı patladı. Diyarbakır’ın yarısı su altında kaldı. Ben o zaman birebir şahit oldum. Bu şimdi barajdır. Ne diyebilir ki” dedi.

"5-6 metre yükseldi"

On Gözlü Köprü civarında kafe işleten Mazlum Memetoğlu da “Su yükselecek dediler. Eşyalarımızın nehre yakın bir kısmını kaldırdık ama bu kadarını beklemiyorduk. Epey bir zararımız var. Can sağlığı olsun ne diyelim. O kadar yükselmez dediler. Önceki suya göre 5-6 metre yükselme var. Biz de kurtarabildiğimiz kurtardık. Sabahtan beri yükselme gitgide devam etti. Daha yükselir mi onu bilmiyorum. Yetkililerden mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz” diye konuştu. (İHA)

Vali: 3 gün sürmesi bekleniyor

Konuya ilişkin Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, sosyal medya hesabından "Suyun tahliyesinin yaklaşık 3 gün sürmesi beklendiğinden yetkili makamlar tarafından bildirilmesine kadar bu hassasiyetin sürdürülmesi ve tedbirlerin terk edilmemesi can ve mal emniyeti için çok önemlidir. Bütün vatandaşlarımızın dikkatine sunarım" paylaşımında bulundu.

Editör: TE Bilişim