ABD Başkanı Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile düzenlediği basın toplantısında Golan Tepeleri’ni İsrail’in toprağı kabul eden kararnameyi imzaladı. İngiltere, BM ve Rusya karara tepki gösterdiler.

ABD Başkanı Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile düzenlediği basın toplantısında Golan Tepeleri’ni İsrail’in toprağı kabul eden kararnameyi imzaladı. Trump, “İsrail yakın dostumuz ve önemli bir müttefikimizdir. ABD her zaman İsrail’in yanında olmaya devam edecektir.” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Beyaz Saray’da ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya geldi. Netanyahu ve Trump görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan ABD Başkanı Trump, “Yönetimimle birlikte ABD ve İsrail arasındaki ittifak her zamankinden daha güçlü. Şuanda ABD büyükelçiliği Kudüs’te gururla yükselmektedir. Çok uzun zamandır İsrail halkı da bizim büyükelçiliğimizin burada olmasını istedi. Birçok bakan görev süresince bu gerçekleşmedi. Ancak biz bunu yaptık.” dedi.

Son 100 yıl içerisinde insanlığın antisemitizmin korkunç sonuçlarına tanıklık ettiğini savunan Trump, “Bunun sonrasında kutsal topraklarda çok güçlü bir ulus kuruldu. İsrail yakın dostumuz ve önemli bir müttefikimizdir ve ABD her zaman yanında olmaya devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

Netanyahu ise İsrail’i sürekli desteklediği için ABD hükümetine teşekkür ederek, “Gazze’den fırlatılan bir füze Tel Aviv’in kuzeyindeki bir eve isabet etti. Aralarında 2 küçük çocuğun olduğu 7 kişi yaralandı ve kimse ölmedi. İsrail buna göz yummayacaktır. Ben buna tolerans göstermeyeceğim. İsrail bu sebepsiz agresif davranışa cevap veriyor. Yapmamız gereken her şeyi yapacağımızı ve halkımızı savunacağımızı bir kez daha söylemek isterim.” şeklinde konuştu.

ABD Başkanı Trump, basın toplantısının ardından işgal altındaki Golan Tepeleri'ni İsrail toprağı kabul eden kararnameyi imzaladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Trump’ın kararnameyi imzalamasına ilişkin “ABD bir kez daha uluslararası hukuku yok saydı. Ancak bu karar, İsrail'in ilhakını asla meşrulaştırmayacak” dedi.

İngiltere ve BM’den ABD’nin Golan Tepeleri kararına tepki

ABD Başkanı Donald Trump’ın Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in egemenliğini ABD'nin resmen tanıdığını ilan eden başkanlık kararnamesini imzalamasının ardından İngiltere Dışişleri Bakanlığından bir açıklama geldi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Golan Tepeleri’ni İsrail işgali altındaki toprak olarak görüyoruz. İsrail'in 1981'deki ilhakını tanımadık ve tanımayı da planlamıyoruz” ifadeleri yer aldı.

İngiltere’nin açıklamasının ardından Birleşmiş Milletlerden (BM) de bir açıklama geldi. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, “Golan Tepeleri'nin statüsü değişmedi ve BM'nin Golan politikası Güvenlik Konseyinin ilgili kararlarında belirtiliyor” dedi.

BM Güvenlik Konseyinin 1981’de aldığı karar, İsrail'in Golan Tepeleri'ni işgaline karşı çıkıyor. Kararda, “İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'nde kendi kanunlarını, yargısını ve idaresini uygulama kararı hükümsüzdür ve uluslararası hukuki geçerliliği yoktur” ifadeleri yer alıyor.

Rusya’dan Golan Tepeleri ile ilgili sert açıklama

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Golan Tepeleri'nin ABD tarafından İsrail toprağı olarak tanınmasını “uluslararası hukuka aykırı" olarak nitelendirdi.

ABD politikasını eleştiren Zaharova, "Sayın Trump, Golan Tepeleri'ni İsrail toprakları olarak tanıyan ilgili bir belge imzaladı. Ne diyebilirim? Bu konuyu düzenli olarak defalarca konuşmuştuk. Maalesef böyle bir karar Orta Doğu bölgesinde yeni bir gerginliğe neden olabilir" diye konuştu.

Zaharova, Trump'ın bu kararının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına da aykırı olduğunu söyledi. (İHA)

Editör: TE Bilişim