DİYARBAKIR - Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Aydın, DSİ’nin çalışmaları hakkında önemli bilgiler verdi. Aydın, Ülkemizin 85 milyon dekar olan ekonomik sulanabilir arazilerimizin yüzde 77’si yani 65 milyon dekarını sulayabilir hale getirdik ve ülkemizi su yatırımlarıyla ihya ediyoruz” dedi.

 Aydın şunları söyledi; “18 Aralık 1953 tarihinde kabul edilen ve 28 Şubat 1954 tarihinde yürürlüğe giren 6200 sayılı kanun ile başlayan Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Ülkemizin gelişmesinde ve kalkınmasında öncü bir kuruluş olup kendine verilen; taşkın koruma, sulu ziraati yaygınlaştırma, hidroelektrik enerji üretme ve büyük şehirlere içme suyu temini yanı sıra Belediye Teşkilâtı Olan Yerleşim Yerlerine de İçmesuyu temini gayelerini etkin bir şekilde yerine getirebilmesi bakımından, söz konusu dört maksadın ortak noktası olan baraj çalışmaları konusunda öncelikli faaliyetlerini sürdürmektedir”

 DSİ 4 sektörde faaliyetlerini sürdürmekle beraber, daha çok Baraj inşa eden kuruluş olarak bilinmektedir diyen Aydın, “Geriye dönüp bakıldığında 1.073 adet baraj ve gölet ile 65 adet hidroelektrik santral tamamlanarak işletmeye açılmıştır. Bu baraj ve hidroelektrik santraller arasında dünyanın en yüksek ve büyük barajları sıralamasına ismini yazdıran Atatürk, Keban, Karakaya, Altınkaya, Oymapınar Son dönemde Deriner, Ermenek ve Çine-Adnan Menderes barajlarımız bulunmaktadır. Hâlihazırda inşa halinde olan Yusufeli ve Ilısu Barajlarımız da tamamlandıklarında ülkemizin gurur kaynağı olarak üst sıralara yerleşeceklerdir” diye ifade etti.

 “Su yatırımları ile ülkemizi ihya ettik”

 Güçlü bir kuruluş olan DSİ dünyadaki muadil kuruluşlar arasında ilk sıralarda yer aldığının altını çizen DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın; “DSİ Genel Müdürlüğümüz özellikle son 16 yılda ülkemizin her köşesinde inşa ettiği su yatırımları ile münbit topraklarını suya, sulu tarım ile birlikte insanlarımızı aşa kavuşturduğunu vurgulayarak, “Son 16 yılda 7 bin 668 tesisin hizmete aldık, bu tesislerin 541 adedi baraj , 534  adedi HES, 350 adedi gölet ve bent, 1.272 adedi sulama tesisi, 236 adedi içmesuyu ve temini tesisi, 17 adedi atıksu tesisi, 4.718 adedi taşkın koruma tesisidir” dedi.

 Türkiye'nin gururu tesisleri tamamladık

 Türkiye’nin gururu olan, dünyada ses getiren; KKTC Su Temin Projesi, Melen İçmesuyu Projesi, Gelibolu Gökbüetİçmesuyu Projesi, Ermenek Barajı , Mavi Tünel, Çine Adnan Menderes Barajı ve HES, Deriner Barajı ve HES, Borçka Barajı, 1001 Gölet ve Bent, Dalaman Akköprü Barajı,  Gördes Barajı, Zamantı Tüneli, Suruç Tüneli ve Naras Barajı gibi devasa tesislerinin bir bir tamamladıklarını belirtti.

 GAP’ın kilit projesi: Ilısu Barajı

 GAP’ın kiliy projesi Ilısu Barajı olduğunun altını çizen Aydın, “Önyüzü Beton Kaplı Baraj tipinde dolgu hacmi ve gövde uzunluğu bakımından dünyada birinci, gövde hacmi bakımdan Atatürk Barajı’ndan sonra ikinci, üreteceği enerji bakımından; Atatürk, Karakaya, Keban Barajı’ndan sonra dördüncü, ülkemizin en önemli su kaynağı olan Dicle Nehri üzerinde yapılmış ve yapılmakta olan en büyük Baraj ve HES olma gibi önemli özelliklere sahiptir. Baraj tamamlanmış olup, kültürel varlıkların taşınması çalışmaları devam etmektedir. Ilısu Barajı sadece elektrik enerjisi üretiminden ekonomiye yıllık 1,5 milyar TL katkı sağlayacak olan projenin toplam maliyeti takriben 12,5 milyar TL’dir. Dicle Nehri üzerindeki en büyük sulama maksatlı barajlardan birisi olan Silvan Barajı’nın kurulu gücü 160 MW, yıllık enerji üretimi ise 681 milyon kilovat saattir. 2 milyon 350 bin dekar zirai arazi sulanacaktır. Ülke ekonomisine yıllık 1,1 milyar TL katkı sağlayacak, ayrıca 305 bin kişiye de istihdam sağlayacaktır. Barajda şu an itibariyle yüzde 56 fiziki gerçekleşme sağlandı” diye belirtti.

 “Sulanmadık arazi kalmayacak”

 Son 16 yılda hizmete alınan baraj, gölet ve sulama tesisleriyle ülkeye sulama alanında büyük hamle yaptıklarını belirten DSİ Genel Müdürü Aydın, “Ülkemizin 85 milyon dekar olan ekonomik sulanabilir arazilerimizin yüzde 77’si yani 65 milyon dekarını sulayabilir hale getirdik. Sulamaya açılan alanlar ile 9 milyar TL zirai gelir artışı ve 1,6 milyon kişiye istihdam sağladık. 81 ilin içmesuyu sorununu ortadan kaldırmak için 81 vilayetin İçmesuyu Eylem Planlarının hazırlandık, böylece şehirlerimizin 2040, 2050 ve hatta 2071 yıllarını planladık. İşletmeye alınan 236 adet içme suyu tesisinden, 46 milyon kişiye yılda 4 milyar m3 içme suyu sağlanmaktadır. Devam eden 53 adet içme suyu işi ile de 19 milyon nüfusa yıllık ilave 1,86 milyar m3 içme suyu temin edilecektir” şeklinde konuştu

 “Bizler kutsal bir görevi yerine getirdik” 

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü olarak insanın, toprağın kısacası bütün canlıların olmazsa olmazı olan Su’yu temin edip, bütün canlıların ihtiyacını giderdiklerini, bu bakımdan kutsal bir görevi yerine getirdiklerini vurgulayan Aydın, “Bu görevi yerine getirirken mesai mefhumu dinlemiyor, gecemizi gündüzümüze katıyoruz. Bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, Çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim