Fuat BULUT

DİYARBAKIR - Askerden firar ettiği gerekçesiyle 25 yıl önce vatandaşlıktan çıkarılan 4 çocuk babası Diyarbakırlı Ahmet Önder’in gazetemiz Güneydoğu Ekspres'te yayımlanan haberi ses getirdi. Diyarbakır İl Göç İdaresi Müdürlüğü, dün Ahmet Önder'i arayarak vatandaşlık istemi dilekçesini yeniletti. Mağduriyetinin giderilmesi için Diyarbakır Barosu'na başvuran Önder'e, Baro Başkanı Cihan Aydın sahip çıktı.

Diyarbakır'ın Bağlar İlçesi'nde yalnız yaşayan 53 yaşındaki Ahmet Önder, 1986 yılında askerlik görevini yapmak için gittiği Balıkesir'deki birliğinden firar etmişti. Yıllarca kaçak gezen Önder, 31.03.1994 gün ve 1994/5469 sayılı kararı ile askerliğini yapmadığı için Türk Vatandaşlığı’ndan çıkarılmıştı.

İçişleri Bakanlığı’na yaptığı en son müracaatı da “Milli güvenlik bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunması” gerekçesiyle 13.03.2018 tarihinde reddedilen Ahmet Önder, gazetemize yaptığı açıklamada, “Evlendikten çok kısa bir sonra askere gittim. Ben askerde iken ailevi bir sebep nedeniyle eşim ortada kaldı. Mecbur kalıp henüz 6 günlük asker iken firar ettim. Arandığım için elle tutulur bir işte çalışamadım. Sonra öğrendim ki 1994 yılında İçişleri Bakanlığı tarafından Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı’ndan çıkarılmışım. Benim için kabus bu saatten sonra başladı. İş yok, güç yok evde geçimsizlik başladı. O arada bir yanlış yaptım ve uyuşturucu işine bulaştım. 15 yıl cezaevinde kaldıktan sonra 2017’de tahliye oldum. Vatandaşlık hakkımı kazanmak için İl Emniyet Müdürlüğü ve Nüfus Müdürlüğü’ne yapmış olduğum başvurular reddedildi. Çocuklarım bu ülkenin vatandaşı ama babaları olarak ben vatansızım. Vatandaşlık hakkımı geri istiyorum. Askere de gerektiği yerde vatani görevimi yapmaya hazırım. Yeter ki bana bu hakkı versinler. Bu sebepten dolayı hiçbir işe alınmadım. Sürünüyorum desem yeridir. Sonuç alamazsam kendimi valiliğin önünde benzinle yakacağım. Sayın Vali’ye, Cumhurbaşkanımıza çağrım var. Rica ediyorum Sayın Valim. Bana kimliğimi iade etsinler. Özgürlüğümü istiyorum. Kimliğim olmayınca kendimi özgür hissetmiyorum. Hastaneler bile beni kabul etmiyor” demişti.

Vatandaşlık talebi dilekçesi yeniden alındı

Ahmet Önder'in önceki gazetemizin manşetinde "Memleketinde Bir Vatansız" başlığıyla yer alan dramı, Diyarbakır İl Göç İdaresi Müdürlüğü'nü harekete geçirdi. Ahmet Önder, dün davet edildiği müdürlükte "vatandaşlık hakkımı istiyorum" ifadelerini içeren dilekçesini yetkililere sundu.

Diyarbakır Barosu'na başvurdu

Ahmet Önder, yıllardır yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için Diyarbakır Barosu Adli Yardım Birimi'ne başvurdu. Baro Başkanı Cihan Aydın'la bir süre sohbet eden Önder, "Bana bu hakkı vermeyenlerden şikayetçiyim" dedi.

Gazetemize konuşan Cihan Aydın da, başvuru evraklarının tamamlanmasının ardından baro olarak gerekli başvuruları yapacaklarını söyledi.

Editör: TE Bilişim