Sedat IRMAK

31 Mart 2019 yerel seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) Diyarbakır'da Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Adnan Selçuk Mızraklı ile Bağlar, Sur, Yenişehir ve Kayapınar ilçe belediye başkanlıklarına seçilenler, mazbatalarını almak için İl Seçim Kurulu'na dilekçe verdi.

 

Seçim sonuçlarına yapılan itirazların kesinleşmiş olduğuna dikkat çekilen dilekçelerde, “Yasanın ilgili maddeleri gereği seçilmem nedeniyle mazbatamın derhal tarafıma verilmesini, aksi halde verilmeme gerekçesinin yazılı olarak tarafıma sunulmasını talep ediyorum” denildi.

 

“Göreve başlamak istiyoruz”

Dilekçelerini veren HDP'liler adına gazetecilere açıklamada bulunan ve resmi olmayan sonuçlara göre Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Dr. Adnan Selçuk Mızraklı, mazbatalarını alıp, göreve başlamak istediklerini söyledi.

 

“Halk belediye başkanlarının görev almasını bekliyor”

31 Mart seçimleri gerçekleştirilmiş olmasına rağmen hala seçimin sonuçlarını teyit etmekle ve bunu kamuoyuna açıklamakla mükellef olan YSK, bunu sürekli ertelemekte olduğunu ifade eden Mızraklı, “Seçimler gerçekleştirilmiş olmasına rağmen hala seçimin sonuçlarını teyit etmekle bunu kamuoyuna açıklamakla yükümlü olan Yüksek Seçim Kurulu bu açıklamaları sürekli ertelemektedir. Nedenini, gerekçelerini kamuoyundan saklamakta. Bölgemizde ve özellikle Diyarbakır başta olmak üzere telafisi mümkün olmayan oldukça ezici sonuçlarla seçmen iradesi çıkmış olmasına rağmen sürekli mazbataların verilmesi geciktirilmektedir. Bildiğiniz gibi bölgemizde kayyumlar atanmıştı. Halk iradesi güçlü bir şekilde kayyumlara buralardan gidin dedi. Ve kendi iradesiyle seçtiği belediye başkanlarının görev almasını bekliyor. Bunun üzerine bizler Diyarbakır'daki büyükşehir ve 4 ilçemizin belediye eş başkanları ve seçilmiş meclis üyeleri olarak İl Seçim Kurulu'na geldik. Bu durumun açığa çıkarılması için bir an önce bize bilgi verilmesi noktasındaki tutumumuzu gösterdik ve dilekçelerimizi verdik. Bir an önce bu mazbatalar verilmeli” dedi

 

“Muş’ta yapılan itirazlara farklı hukuk uygulamıştır”

Bütün Türkiye adeta İstanbul seçimlerini takip ediyor ama büyük hukuksuzlukların yaşandığı bölgemize ise sessiz kaldığını öne süren Mızraklı, “ İstanbul’da oyların yeniden sayım kararını veren YSK, 3 oy farkının olduğu Malazgirt’te, 538 oy farkının olduğu Muş’ta yapılan itirazlara farklı hukuk uygulamıştır. Bu durum YSK’nın kendi içinde çelişkili olduğunu görmekteyiz. Bu da YSK üzerindeki şaibeyi artırmaktadır” iddiasında bulundu.

 

“İtirazlar nedeniyle mazbatalarımız verilmiyor”

AK Parti Diyarbakır İl Örgütü’nün yapmış olduğu itirazlar nedeniyle mazbataların kendilerine verilmediğini belirten Mızraklı, “İtirazların YSK’da değerlendirildiğini ifade ediyorlar. Muhtemel kararı da Ankara’dan tesis edileceği gibi bir yaklaşım var. İtirazlarla ilgili olarak hukukçularla konuyu görüşüyoruz. Partimizin YSK nezdinde de görüşmeleri var. Birçok çifte standartlı tutum var. Bu çifte standart tutumun bir an önce son bulmasını bekliyoruz ”diye konuştu.

 

Mazbataları verilmeyen ve resmi olmayan sonuçlara göre Büyükşehir ve 4 ilçe belediye başkanlığına seçilenler ile HDP'liler, yapılan açıklamanın ardından yoğun güvenlik önlemleri arasında İl Seçim Kurulu’ndan ayrıldı.

Editör: TE Bilişim