Ülkemiz geçtiğimiz yıllarda çipli kimlik uygulamasına geçti. Tüm vatandaşların, çok sayıda kolaylık ve imkanın sunulduğu yeni kimlik kartlarına belirlenen süre zarfında geçiş yapması sağlanacak.

Ancak bazı basın organları ve sosyal medyada çıkan yeni kimlik belgesinin yenilenme süresinin bu yıl sonuna kadar biteceği söylentisi kimliğini yenilemeyen insanlarda telaş oluşturdu. Ancak endişeye mahal yok. Yapılan açıklamaya göre; T.C. kimlik belgesi 2023 yılına kadar değiştirebiliyor.

Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü'nden açıklama

Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerinden konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Son zamanlarda bazı basın yayın organları ile sosyal medyada 2020 yılında TC kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedellerinde yüksek artışlar olacağı, nüfus cüzdanı ve eski sürücü belgelerinin 2020 yılından itibaren geçerli olmayacağı, sürücü belgelerinin yenilenmesi için sağlık kurulu raporu isteneceği ve bu nedenle belgelerin değiştirilmesi gerektiği şeklinde asılsız haberler çıktığı anlaşılmıştır.

TC kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedellerinin her yıl olduğu gibi 2020 yılı içerisinde de yeniden değerleme oranında artış yapılarak güncelleneceği, halen kullanılmakta olan nüfus cüzdanlarının TC kimlik kartı alıncaya kadar geçerli olduğu, sürücü belgeleri için mevcut uygulamada herhangi bir değişiklik yapılmadan yenileme işlemlerine devam edileceği, vatandaşlarımızın asılsız haberlere itibar etmemeleri gerekmektedir” denildi.

Yeni kimlik belgesi randevusu nereden alınır ?

Önceden Emniyet Genel Müdürlüğü'ne başvurarak yapılan ehliyet değişikliği işlemleri artık Nüfus Müdürlüğü üzerinden yürütülüyor. Kimlik yenilemek için ilk yapmanız gereken, randevu almak. Bu zorunlu. Kimlik kartı başvuruları için 'randevu.nvi. gov.tr' internet adresi üzerinden ya da Alo 199 numaralı çağrı merkezinden randevu alabilirsiniz. Gününüzde gitmediğiniz takdirde sistem yeniden randevu almanızı 1 ay engelliyor. Bu durumda eğer gidemeyecekseniz randevuyu, süresi dolmadan en az yarım saat önce iptal etmeniz şart.

Kimlik ve ehliyet yenileme randevusu randevu.nvi.gov.tr adresinden alınabiliyor. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim