Organize Sanayi Bölgeleri, bir kentin tüten bacalarıdır. Kalkınmanın ve istihdamın da adresidir aynı zamanda. Geçmişte ticaretin merkezi konumda olan Diyarbakır’ın, yerleşik bir mekanda sanayileşmeye geçiş süreci 1991’e tekabül ediyor. 3 Etap’tan oluşan Organize Sanayi Bölgemizde, şuan 200’ü aşkın firma üretim yapıyor. Tekstil, mermer, inşaat ve gıda sektörü ağırlıklı firmalarımızın istihdam ettiği kişi sayısı ise 6 bin 700.

Devlet, TRC2 Bölgesi’nde yer alan Diyarbakır’a, 6. Teşvik Paketi ile yatırımcıya önemli avantajlar sağlıyor. Bir dönem altın çağını yaşayan Diyarbakır, 4 yıl önceki Sur olayları döneminde büyük sıkıntıya düştü. Cirolar eridi, iflas edenler oldu, işsiz sayısı arttı. Hükümet, çeşitli programlarla yatırımcıya, esnafa çeşitli kolaylıklar sağlasa da bankaların yeni uygulamaları hem var olan yatırımcıyı batıya yöneltti, hem de gelmek isteyenler yatırımdan vazgeçti.

Bu durum karşısında Diyarbakır’ın ihracatı, geçen yıla oranla yarı yarıya eridi. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, Diyarbakır’ın Haziran 2019 ihracatı 9 milyon 469 bin dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Haziran 2019 toplam ihracatı 72 milyon 711 bin dolar oldu. Kentin Haziran 2018 ihracatı 17 milyon 690 bin dolar, Ocak-Haziran 2018 ihracatı ise 94 milyon 275 bin dolar olarak gerçekleşmişti.

Sanayicilerimizin elini kolunu bağlayan konuların başında son bir yılda yüzde 86 oranında artan elektrik zamları… Önceki gün bu konuyu bir basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşan Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi İş Adamları Derneği  Başkanı Abdurrahman Aslan, acil tedbir alınmaması durumunda fabrikaların kapanma riskinin bulunduğunu söyledi. Diyarbakırlı sanayiciler, enerji fiyatlarında indirime gidilmesini, ekonomik krizi derinden yaşayan bölge sanayicilerine pozitif ayrımcılık yapılmasını bekliyor.

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Aziz Odabaşı ise, elektrik faturasını ödeyemeyen 10’dan fazla firmanın üretimi durdurmak zorunda kaldığını, konunun çözümü için Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu’nun, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile görüştüğünü ifade etti.

Şimdi top hükümette…  Acil tedbir alınmazsa kapanan fabrikaların sayısı hızla artacaktır. Bu durumda hem bölge, hem de ülke kaybedecektir.