Türkiye'de futbol artık tamamen siyasetin kontrolünde. Eskiden bir nebze olsun siyasiler tarafından kontrol edilebiliyordu ama artık siyasi iktidar nasıl istiyorsa Türkiye ligi de o şekilde belirleniyor. 


AKP'nin projesi olan Başakşehir'in son iki yıldır şampiyon olma yolunda önemli başarıları vardı. Bu yıl artık kesin şampiyon olacak gözüyle bakılırken 31 Mart yerel seçimlerinden sonra bir anda anlaşılmayacak şeyler oldu. 


Başakşehir bu yıl toplamda 19 galibiyet aldı. 31 Mart seçimlerinden sonra ise oynadığı 6 maçta sadece Konyaspor'a karşı bir galibiyeti var. 7 puan farkla 31 Mart seçimlerini atlatan Başakşehir art arda gelen mağlubiyet ve beraberliklerle son haftaya girilirken liderliği Galatasaray'a kaptırdı. 

Galatasaray'ın geçen hafta olmak üzere birçok galibiyeti de hakem kararları nedeniyle çok fazla tartışıldı. 

Ne oldu da şampiyonluğun en büyük adayı, AKP projesi Başakşehir ligin sonlarına doğru tepe taklak gitti?

Şimdi fanatik Galatasaraylılar bana kızacak ama yapacak bir şey yok fikirlerimizi yazmak zorundayız. Başakşehir'in Erdoğan ve AKP projesi olduğunu herkes biliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden Başakşehir'e ne kadar para aktarıldığı, ya da Başakşehir Başkanı Göksel Gümüşdağ'ın hükümet ile nasıl ilişkiler içinde olduğunu herkes yazdı. 

31 Mart'an sonra eğer Binali Yıldırım İstanbul'da seçimleri kazanmış olsaydı emin olun Başakşehir de çok rahat şampiyon olurdu. Ama Binali Yıldırım'ın seçimleri kazanmaması üzerine birçok taraftar grubundan İmamoğlu'na destek geldi. Hatta Galatasaray'ın divan kurulu üyesi kürsüye çıkıp açık açık İmamoğlu'na destek verdi. Lig bitiminin ertelenen İstanbul seçimlerine yakın olması. 

Tek bir taraftarı dahi olmayan Başakşehir'in şampiyonluğundan ise İstanbul'da milyonlarca taraftarı olan Galatasaray'ın şampiyonluğu sanırım daha çok işe yarardı. AKP projesi olan Başakşehir şampiyon olsaydı AKP'ye yakın olan Galatasaray ve Beşiktaş taraftarları bile çok ciddi tepki gösterebilirdi. 

Zaten İstanbul'da seçimlerin hemen ardından bu yönde taraftar grupları fikirlerini çok net belli etmeye başlamıştı bile. Başakşehir'in şampiyon olması çok net AKP'nin ve Binali Yıldırım'ın aleyhineydi. Onun için federasyon ve MHK ve Başakşehir'e gerekli mesajlar verilerek sezonun Galatasaray ya da Beşiktaş tarafından kazanılması istenildi. Galatasaray-Başakşehir maçının ardından şampiyonluk kaybedildiği halde Başakşehir yönetimi ve başkanından tek bir söz çıkmadı. Başakşehir Teknik Direktörü Abdullah Avcı ise oldukça manidar bir açıklama yaptı. 

Karşılaşmanın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Avcı, "Burada gol atmak hakikaten çok zor. Gol attığın zaman kulübene saldırı oluyor. Provokasyon oluyor, herhalde VAR kayıtları da vardır, bakarlar. Çok net söylüyorum, hiçbir zaman da farklı şeyler de söylemedim. 

Bir teknik adam golden sonra kulübeye saldıracak çete halinde, yumruk atacak, hakaret edecek, telaffuz edemiyorum. Dördüncü hakem bunu göremeyecek, sonra bir daha gelecek hem de eski çalıştığı oyuncusuna, hem hakaret edecek hem yumruk atacak sonra da kulübenin arkasına kaçacak, delikanlı adam devam eder. Onun için mesafe kat edemiyoruz. 

Biz sahanın içinde kalmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı. "Biz sahanın içinde kalmaya devam edeceğiz" söylemi aslında her şeyi çok net ifade ediyor. Fatih Terim ise yaptığı açıklamada "Şampiyonluğu hakketik" gibi bir ifade kullandı. Bu ifadeyi ona söyleten şey neydi acaba? Başakşehir'in çok iyi bir kadrosu var. Galatasray, Beşiktaş ve Fenerbahçe'yi cebinden çıkaracak bir kadrosu var. 


Elbetteki bu kadronun oluşumunda AKP'nin ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin çok önemli bir payı var. Ama dün maçtan hemen sonra Binali Yıldırım'ın "Büyük başarıya imza atan Galatasaray takımımızı kutluyorum" demesi de önemlidir. Galatasaray'lı futbolcuların belki bu durumdan pek bir haberi yoktur ama çok net bir şekilde AKP bu sezon Başakşehir'in şampiyon olmasını istemedi. 


Çünkü Başakşehir Şampiyon olsaydı, İstanbul'daki büyük takım taraftarları bu öfkeyi İstanbul seçimlerinde AKP'den çıkarırdı. Onun için her şey planlandı, Başakşehir'in kazanılması istenmedi, her ne olursa olsun Galatasaray'ın kazanması için ellerinden gelenleri yaptılar tıpkı geçen haftaki maçta yaşananlar gibi. En azından İstanbul seçimleri özelinde fanatik Galatasaray taraftarlarının gazı alınmış oldu. 

Başakşehir Teknik Direktörü Abdullah Avcı da bu durumun farkında ve "Sahada kalmaya devam edeceğiz" diyor. 31 Mart'taki seçimlerde Binali Yıldırım kazansaydı emin olun Başakşehir en az 15 puan farkla şampiyon olurdu. 

Bunları Galatasaray'a olan düşmanlığım ya da Başakşehir'e olan sevdamdandan dolayı falan yazmıyorum emin olun. Sadece şunu söylüyorum sevgili fanatikler; futbol Türkiye'de her zaman siyasetin yönlendirmesi ile neticelendiriliyordu bu yıl biraz abarttılar.