Günümüzde daha çok Hatay, Antakya taraflarında yapılan Diyarbakır’ın unutulan tariflerinden olan kabak borani yemeği günümüzde pek yapılmamakta. Ancak bu nefis tada sahip olan yemek, damak tadına sahip ev hanımları ya da aşçılar tarafından halen tercih sebebi.

Gerekli malzemeler:

1 kilogram bal kabağı

500 gram kuşbaşı et

2 su bardağı haşlanmış nohut

500 gram süzme yoğurt

1 adet kuru soğan

1 baş sarımsak

6 yemek kaşığı sıvı yağ

1 tutam toz kırmızı biber

6 su bardağı kaynar su

4 adet kurutulmuş biber

Yemeğin yapılışı:

Kabakları yıkayın, kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın. Soğan ve sarımsağı da ince ince doğrayın.Etleri iyice kızdırdığınız bir çelik tencereye alın ve etler suyunu salıp tekrar çekene dek kavurun. Etler iyice kavrulduklarında içine 3 kaşık kadar sıvı yağ ekleyin ve doğradığınız soğan ve sarımsakları ilave edin. Güzelce karıştırın ve doğradığınız kabakları da ekleyin. Birkaç dakika kavurduktan sonra, haşlanmış nohutları ilave edin ve 6 su bardağı kaynar su ekleyerek güzelce karıştırın.

Su kaynamaya başladıktan sonra, 2 kepçe kadar suyundan alın ve süzme yoğurtla karıştırın. Yemeğin suyuyla karıştırdığınız süzme yoğurdu yavaş yavaş ve yemeği sürekli karıştırarak ekleyin. Tuzunu da ekledikten sonra, kurutulmuş biberleri de içine atın ve altını kısıp, etler yumuşayana dek yaklaşık 40 dakika pişmeye bırakın. Yemeğiniz piştikten sonra, ayrı bir tavada 4 kaşık kadar sıvı yağı kızdırın ve içine 1 tutam toz kırmızı biber atın. Bu yağlı biber karışımını da tencereye ilave edin ve ocağın altını kapatın.

Servis tabağına alıp, sıcak sıcak servis edin. Dilerseniz üstüne toz kırmızı biber de serpebilirsiniz. Afiyet olsun.