Diyarbakırımıza has et yemeklerinin başında yer alan kaburga dolmasının yapım aşaması uzun sürmesine rağmen, yemeğin tadı bu emeğe değer nitelikte. Sayılı lokantaların yapmış olduğu kaburga dolması, evlerde maharetli kadınlar tarafından ağırlanan özel konuklara sunulan bir yemek çeşididir.

Kaburga dolması için gerekli malzemeler:

3 kilogram kuzu kaburgası, 3 yemek kaşığı tereyağı, 3 adet kuru soğan, yarım su bardağı dolmalık fıstık, 2 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek  kaşığı biber salçası

3 su bardağı pirinç, 2 tatlı kaşığı yenibahar, 2 çay kaşığı kimyon, 2 çay kaşığı kişniş, 2 çay kaşığı karabiber, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 avuç ince doğranmış maydanoz

Sosu için:

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı domates salçası

1 çay kaşığı bal

1 tatlı kaşığı nar ekşisi

1 su bardağı su

Yemeğin yapılışı:

Yapılışı: İç pilavı hazırlamak için pirinci derin bir kaba alın ve tuzlu ılık su ile ıslatıp en az 15 dakika kabarması için bırakın. Kuş üzümlerini de su dolu bir kasenin içinde beklemeye alın. Pirinç kabarırken, bir tencereye 2 yemek kaşığı tereyağını alın ve ince ince doğradığınız soğanları ilave edin. Soğanlar pembeleşmeye başladığında dolmalık fıstıkları ekleyin ve bir süre kavurun. Ardından ince ince doğradığınız sarımsakları ilave edin. Biber ve domates salçalarını da ekleyip, üstüne bir bardağa yakın su ilave edip karışımın  özdeşleşmesini sağlayın. Sonrasında süzüp yıkadığınız pirinci ekleyin ve bir süre kavurun.

Yaklaşık 1/2 su bardağı kadar daha su ilave edin ve iyice karıştırın. Ardından baharatları eklemeye başlayabilirsiniz. Tencerenin altını kapatın. Tencerenin altını kapattıktan sonra ince ince doğranmış maydanoz ve dereotunu da pilava ilave edip güzelce karıştırın.

Kuzu kaburgasını alın, kaburganın üst deri kısmıyla kaburga kemiklerinin olduğu kısma yarı pişirmiş olduğunuz iç pilavın yarısını bir kaşık yardımıyla doldurun ve kaburgayı bir iğne iplikle dikerek ağzını kapatın. Hazırlayıp içini doldurduğunuz kaburga dolmasını oldukça geniş bir fırın tepsisine alın, tepsinin içerisine tepsiden taşmayacak kadar su doldurun ve tepsiyi alüminyum folyo ile hava almayacak şekilde kapatın. Önceden 220 derecede ısıttığınız fırına verin ve yaklaşık 2,5 saat pişmeye bırakın. Kalan iç harç ile pilav hazırlayın.

Bu sırada üzeri için sosunu hazırlayın. Bir tavada ısıttığınız zeytinyağına salçayı ve suyu ilave ederek iyice karıştırın.

 2,5 saatin sonunda kaburga dolmasını fırından çıkartın ve alüminyum folyoyu açın. Hazırladığınız sosu kaburganın üzerine güzelce sürün ve kaburga dolmasını üstü açık bir şekilde tekrar fırına verip yaklaşık 15-20 dakika daha pişirin. Daha sonra fırından çıkarıp tepsinin boş kalan kısımlarını da pişirdiğiniz iç pilavı ilave ederek süsleyin. Sıcak sıcak servis edin.