Bekir Güneş / Özel Haber 

Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır İç hastalıkları uzmanı Dr. Erdal Sipan, “Alîkariya Destpêkê” adıyla ilk Kürtçe ilk yardım kitabını hazırladı. 

Herkesin kendi dilinde sağlık hizmetini alma hakkının olduğu söyleyen Sipan, kitabı hazırlama fikrinin bu alanda gördüğü eksiklikten kaynaklandığı dile getirdi.

Sipan, kitabına ilişkin şunları söyledi:

Bir kazada veya ilk yardım durumunda yaralıya nasıl yardım edilir konusu herkesin bilmesi gereken bir konudur. Burada amaç tedavi etmek değildir. Amaç o yaralı ambulansla hastaneye gidene kadar nasıl ilk yardımı Kürtçe yapabilirizi anlatmaktır. Bu vesileyle hazırlanmış bir kitaptır.

Terminoloji konusunda çok ciddi bir zorluk çektim. Hem kendi işimi de yaptığım için kendi yorgunluğum da dahil olduğu için bir zorluk yaşadım açıkçası. Ama eğer beli bir düzeye gelmiş bir sözlük çalışması olsaydı daha kolay olurdu işimiz.

Açıkçası bu alanda yapılmış bazı çalışmalar var, kıymetli olması ile birlikte çok ve eksik çok yetersiz diyebilirim. Umarım bu çalışma diğer arkadaşlarımıza da bir motivasyon sağlar ve bu alanda yapılacak diğer işlerin de önünü açar.

Editör: TE Bilişim