Diyarbakır; son birkaç yılda tekstil sektöründe gösterdiği başarılarla batılı sermayenin ve hazır giyimcilerin gözdesi olmaya devam ediyor.

Bilindiği gibi Türkiye'nin ilk Tekstil İhtisas OSB'si bu kentte kuruluyor. Parsel dağıtımı bitti, inşaat devam ediyor. 2020 yılında üretime başlayacak olan 50'yi aşkın büyük firma, 10 yeni istihdamla Diyarbakır ekonomisine canlılık katacak.

Sektördeki bu gelişme, batıdaki tekstilcileri Diyarbakır'a çekiyor. Bünyesinde 30 dernek ve 9 bin 300 üye barındıran Moda ve Hazır Giyim Federasyonu’nun (MHGF) Başkanı Hüseyin Öztürk, yarın (Cuma) Diyarbakır'da önemli bir toplantı yapacak.

GÜNTİAD, OSB ve DTSO ev sahipliğinde sektör temsilcilerini Diyarbakır'da toplayacak olan MGHF Başkanı Hüseyin Öztürk, aslen Karslı. Tekstil sektörünün ana dinamosu olan işgücü potansiyeli açısından Doğu ve Güneydoğu'nun altın değerinde olduğunu bilen bir isim.

38 yıldır çorap üreticisi olan Öztürk, sektörün bürokrasi nedeniyle istediği gibi gelişemediği düşüncesinde. Bu nedenle Türkiye'de "Teksil Bakanlığı kurulsun" önersinde ısrarlı.

İstatistiklere bakıldığında Türkiye, karma hazır giyimde Dünya’nın 7’nci üretici ülkesi. Ancak pazardan payını alma noktasında 4'ncü sırada. Dünyadaki yıllık hasılat 450 milyar dolar, Türkiye'de ise 17 milyar dolar. Tekstil, hazır giyim ve deri ayakkabı sektörünü ele aldığımızda yaklaşık 30 milyar dolar yapıyor. Bu da Türkiye’nin toplam ihracatında neredeyse yüzde 20’ye yakın bir marj oluşturuyor.

Tekstil sektörünün Diyarbakır ekonomisine katkısı da oldukça büyük. Verilere göre sektörde şu an istihdam edilen kişi sayısı 4 bin. Merdiven altı üretim yapanlarla birlikte Diyarbakır'da 50 civarında tekstil firması bulunuyor. Birkaç firma hariç tamamı fason üretim yapıyor.

Bu anlamda yarın yapılacak toplantının önemi büyük. Moda ve Hazır Giyim Federasyonu’nun (MHGF) düzenlediği Sektörel İletişim Toplantısı’nda Diyarbakır’ın hazır giyim potansiyeli ele alınacak. Firmalar, fason üretimden ziyade markalaşamamanın nedenlerine dikkat çekecek.