22 AĞUSTOS 2019 tarihinde Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü’ne atanan Prof. Dr. İbrahim Özcoşar yaptığı açıklamada, “22 Ağustos 2019 tarihli ve 30866 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2019/90 no.lu Cumhurbaşkanı kararıyla; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun 13'üncü maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2'nci, 3'üncü ve 7'nci maddeleri gereğince Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü’ne atanmış bulunmaktayım” aylardır rektörün kimin olacağı ve bu konuda yapılan spekülasyonlara noktayı koymuştu.

Mardin’de kamuoyunu olumsuz bir biçimde meşgul eden ve rektör adaylarına da zarar veren konu nihayet gündemden düşmüş ve il ve ilçelerdeki sivil topluk kuruluş temsilcileri, aydınlar ve kanaat önderleri yeni rektörü ziyarete başlamış ve destek sunmuşlardı.

Mardin Artuklu Üniversitesi’nin Rektörlüğü’ne atanan Prof. Dr. İbrahim Özcoşar ismi isabetli olmuştur. Önceki dönemde rektör yardımcılığı ve edebiyat fakültesi dekanlığı gibi görevlerde bulunmuş olan Özcoşar, üniversitenin sıkıntılarını, sorunlarını en iyi bilen isimdir. İşi çok zordur bu anlamda, ama bütün bunlara rağmen fark yaratması da bekleniyor.

Bu beklentilerin gerçekleşebilmesi için, öncelikle ekibine güvenmek ve rahat çalışmalarını sağlamak gerekiyor. Bu nedenle ilin ve ilçelerinin sivil toplum kuruluşları köstek değil destek olmaları şarttır. Biz bu konuda ümitliyiz, zira yeterince destek olacağını düşünüyoruz. Çünkü toplumun farklı kesimleri ve ilgili kuruluşlar ziyaretlerde destek olabileceklerini deklare ettiler. Özcoşar ve ekibinin rahat çalışmaları için bu açıklamaların çok önemli bir sermaye olduğunu düşünüyoruz.

Kısa bir sürede idari kadrosunu tamamlamak için kolları sıvadı hoca. Ama bu arada da üniversiteye yeni bir kimlik ve yeni bir bakışım kazandırmak için çalışmalarını da sürdürmekten geri kalmadı.

‘Kültür Turizmi’ Olgusu

Üniversite bir anlamda bulunduğu şehrin kimliğini oluşturan bileşenlerden birisidir. İmajı adeta şehrin imajını karşılamaktadır.  Olumsuz bir imaj şehre hemen mal olabilmektedir ve dışarıdan “kötü” olarak algılanabilmektedir.

Klasikleşmiş tabirle Mardin “Farklı dillerin, farklı kültürlerin ve farklı dinlerin diyarı” olarak bütün Türkiye tarafından tanındığı gibi, Dünya Kültür Mirasları arasında da yer almaktadır. Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün verilerine göre 2019 yılı itibariyle, Mardin İli sınırları içinde 133’ü Arkeolojik Sit Alanı, 4’ü ise Kentsel Sit Alanı olmak üzere toplam 137 Sit Alanı bulunmaktadır. Buna ek olarak, Sivil Mimarlık Örneği olarak 811, Kalıntı olarak 8, Dinsel Yapılar olarak 152, Kültürel yapılar olarak 69, İdari yapı olarak 15, Askeri yapı olarak 3 Endüstriyel Ticari yapı olarak 30, Mezarlık olarak ise 23 yapı olmak üzere toplam 1110 Taşınmaz kültür varlığı bulunmaktadır. Adı geçen kültürel varlıklarla Mardin’in “Farklı dillerin, farklı kültürlerin ve farklı dinlerin diyarı”somutlaşmaktadır adeta.

Rektör Özcoşar daha önce yaptığı açıklamada şunları demişti: “Bizim üniversite olarak gündemimize aldığımız konu şudur: UNESCO’nun Dünya Kültürel Miras Listesinde yer almak isteyen Mardin şehri için Mardin Artuklu Üniversitesi olarak biz ne yapabiliriz? Üniversitemizin vizyonunu benim de içinde bulunduğum kuruluş aşamasında Sosyal Bilimler Üniversitesi olarak tanımlamıştık. Bunun ile birlikte Mardin Artuklu Üniversitesi kurulduğu andan itibaren bölgenin somut kültürel varlıkları yanında dil, turizm, düşünce, din,  kültür ve medeniyet potansiyelini göz önünde bulundurarak kendisine kültür turizmini araştırma ve uygulama rolü de biçmiştir. Aynı vizyonla devam edecek olsak; kentin tarihi dokusunu koruma maksatlı araştırmaları raporlaştırabilir ve sonuçta çok sıradan ve alışıla gelmiş tavsiyelerde bulunabilirdik. Ancak biz bir adım daha öteye geçip kentin bütününü sahiplenecek sorumluluk anlayışı ile hareket etmeyi üniversite vizyonumuza da uygun bulduk ve daha spesifik bir alana odaklanarak; Kültür Turizmi İhtisas Üniversitesi olma kararı aldık.”

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayip Erdoğan’ın tensipleriyle rektörlüğe atanan Özcoşar Hoca, öne sürdüğü ve karar haline getirdiği ‘KÜLTÜR TURİZMİ İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ’ bakışımı yerindedir ve tüm Mardinliler tarafından desteklenmelidir. Başta AK Parti’nin vekilleri Şehmus Dincel ve Cengiz Demirkaya olmak üzere bütün sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve eli kalem tutan aydınları dahil, daha da geliştirilmesi beklenen ‘Kültür Turizmi İhtisas Üniversitesi’ anlayışına herkesi ve kesimi destek olmaya davet ediyoruz.

Tabi bu noktada basının da önemli bir katkısı olacak, olmalıdır da. Kurum olarak üniversitenin de ilin basını ile ilgili daha duyarlı olmalı, onu işin içine katmalıdır. Süreç daha da profesyonelce işlenmeli ve üniversite de basına gereken kıymeti vermelidir. Bu bağlamda üniversitenin yapacak olan sempozyum, çalıştay ve panel gibi çalışmaları önceden basınla paylaşmalı, gerekli durumlarda gazeteciler akredite de edilmelidir. İşin ciddiyeti buradan geçmektedir.

Saygıyla…