AK Parti'nin, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Binali Yıldırım'ın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı seçilmesi halinde protokol sıralamasında geriye düşmemesi için formül aradığı öğrenildi.

AK Parti içinde, Meclis Başkanlığı ve Başbakanlık yapmış birinin, belediye başkanı olduktan sonra protokolde bakan, milletvekilli ve hatta şu anda emrinde çalışan bazı bürokratlardan geriye düşmesinin doğru olmayacağı değerlendirmesi yapılıyor.

AK Partili bazı hukukçular protokol probleminin aşılması için farklı formüller gündeme getirdi. Bu formüllerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da iletildiği belirtildi. AK Parti kaynakları, Yıldırım'ın seçimlerden sonra ‘Cumhurbaşkanı Yardımcısı' yapılacağı iddiasının gerçekçi olmadığını dile getirdi. Söz konusu parti kaynakları, hem belediye başkanlığı hem de cumhurbaşkanlığı yardımcılığı görevinin aynı anda yürütülmesinin ‘Etik' açıdan da uygun bulunmayacağını söyledi.

Mevcut İstanbul protokolünde büyükşehir belediye başkanı, garnizon komutanının ardından dördüncü sırada bulunuyor. Ancak AK Parti kurmayları, eski meclis başkanları ve eski başbakanların protokolde bakanlardan önce geldiğini hatırlatarak "Bu konuda kanuni bir düzenleme yapmaya da gerek yok. İdari bir kararla, yeni bir protokol düzeni getirilebilir. Sayın Yıldırım, İBB Başkanı olsa bile eski başbakan ve eski meclis başkanı sıfatını koruyacaktır. Gerekirse idari bir kararla, Cumhurbaşkanı dışında kimseyi karşılamak veya uğurlamak zorunda kalmayacağına yönelik de adım atılır" değerlendirmesini yaptı.

AK Parti kulislerinde, sadece İstanbul için değil, tüm Türkiye'de yeni bir protokol düzenine gidilmesi, karşılama-uğurlama gibi seremonilere yeni bir düzen getirilmesi tartışılıyor.

Büyükşehir belediye başkanlarının valilerle eş statüye getirilmesi üzerinde duruluyor. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim