Dünyada 140 ülkeden sosyal demokrat, ilerici siyasi parti ve kuruluşun içinde yer aldığı ve 6 yıl önce Almanya'da kurulan İlerici İttifak (Progressive Alliance), “2019 Özel Siyasi Cesaret Ödülü”nü bu yıl Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a verecek.

İlerici ittifak

İlerici İttifak, 22 Mayıs 2013'te Almanya'nın Leipzig kentinde kuruldu. İlerici İttifak'ın dünya çapında 140 üyesi bulunuyor. Türkiye'den ise Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve HDP üyeler arasında yer alıyor. İlerici İttifak’ın başlıca ilkeleri demokrasi, cinsiyet eşitliği, adalet, dayanışma, insan haklarının geliştirilmesi, barış, iklim değişikliği ile mücadele ve küreselleşmenin sosyal yönünün güçlendirilmesi. İlerici İttifak ağına dahil olan siyasi partiler, partilerin yapısı ve organizasyonu, seçimlerin yönetilmesi, seçim kampanyaları ve küresel politikaların geliştirilmesinde bilgi paylaşımında bulunuyor.

Ne olmuştu

Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından 4 Kasım 2016'da "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "terör örgütü üyesi olmak", "silahlı terör örgütüne üye olmak", "örgüt adına suç işlemek" iddialarıyla gözaltına alınmış, ardından da tutuklanmıştı. 3 yıla yakın bir süredir Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan Demirtaş, tutuklu yargılandığı Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 2 Eylül’de görülen duruşmasında tahliye olmuştu.

 İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği 4 yıl 8 aylık hapis cezasından dolayı hükümlü olan Demirtaş’ın mahkemeye yaptığı mahsupluk başvurusu 20 Eylül tarihinde kabul edilmiş ve aynı gün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Demirtaş ve HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında yargılandıkları davada ayrı bir soruşturma başlattı. Yüksekdağ ve Demirtaş hakkında Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından bir kez daha tutuklu yargılanmalarına karar verildi. Demirtaş’ın 18 Eylül’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire’de de duruşması görülmüştü. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim