Otomobil projesine ilişkin olarak vartanki, "Türkiye’nin Otomobili Projesi de hem yerlileşme hem de markalaşma adına önemli bir adım. Bu Projeyi; elektrikli ve otonom araç teknolojilerinin milli kaynaklarla geliştirilmesi, akıllı mobilite çözümlerinin yerli olarak üretilmesi açısından bir fırsat olarak görüyoruz" şeklinde konuştu.

Ar-Ge ve yenilikçilik faaliyetlerini desteklediklerini kaydeden Varank, "Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinin sayısını bin 384’a çıkardık. Bakınız Ar-Ge harcamaları 2017’de bir önceki yıla göre yüzde 21 artışla 30 milyar liraya; tam zamanlı Ar-Ge personeli sayısı da yüzde 12 artışla 154 bine ulaştı. Bu harcamaların yüzde 57’sinin özel sektör tarafından gerçekleştirilmesi, doğru yolda olduğumuzun bir göstergesidir. Üniversitelerle sanayicileri, teorik bilgiyle pratiği bir araya getiren 81 Teknoloji Geliştirme Bölgesinde 5 bin 200 firma faaliyet gösteriyor. Bu firmalar bugüne kadar 63 milyar liralık satış gerçekleştirirken; 3,6 milyar dolarlık ihracat yaptılar" ifadelerini kullandı.

Varank, ileri teknolojili bu yarı iletken dedektör çiplerinin tamamen milli olarak tasarlandığını ve üretildiğini ifade eden Varank, "Tübitak Yarı İletken Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı’nda ürettiğimiz bu dedektör çipleri, terörle mücadelemizde göğsümüzü kabartan SİHA’ların kullandığı bombaların arayıcı başlığı içinde yer alıyor. Türkiye artık İHA ve SİHA’ların üretiminden tutun da, içindeki yazılım sistemlerine ve burada gördüğünüz çiplere kadar inen bir teknolojik derinliğe ulaştı. Gururla ifade etmeliyim ki, TÜBİTAK ürünü bu detektör çipleri bugüne kadar tüm SİHA, CİRİT, LUMTAS ve TEBER atışlarında kullanıldı" dedi.

Varank, elinde tuttuğu ilacı göstererek, "Sizlere göstermek istediğim bir diğer örnekse işte elimde tuttuğum bu ilaç. Venöz dolaşım bozukluklarında etkin kullanılmak üzere 'Ruscus Aculeatus', Anadolu’daki ismiyle enir ya da tavşan elması bitkisi kökünden elde ettiğimiz ilaç, ruhsatlandırma aşamasına geldi. 3 bin 750'den fazla endemik bitki hazinemizden faydalanarak, Sağlık Bakanlığı ihtiyaçları doğrultusunda yenilikçi ilaçları bilimsel yöntemlerle geliştiriyoruz. Bu sayede, yüksek katma değerli bitkisel ilaçların üretilmesinin yolunu açıyoruz. Bir sonraki aşamadaysa, hem etken maddeleri hem de bitmiş ilaçları ihraç edebileceğiz. Özel sektör işbirliğiyle, bilimsel güvenilirliği kanıtlanmış bitkisel ilaçlar üretip milli markalar oluşturmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu. (İHA)

Editör: TE Bilişim