Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yeniden Asya Girişimi toplantısında gündeme açıklamalarda bulundu. İdlib'de 8 askerin öldürülmesine dair Çavuşoğlu, "Son günlerde İdlib'de ciddi bir gerginlik oldu. Dün de 8 şehidimiz var. Rejimin saldırganlığı, arsızlığı artıyor. Burada Rusya'ya önemli görevler düşüyor. Bir an önce kalıcı ateşkes ve siyasi sürece ivme kazandırmak istiyoruz" dedi.

 Astana ve Soçi yara aldı

 Çavuşoğlu, "Astana ve Soçi sürecinde Rusya bizimle beraber ortaklardan birisidir. Rejimin saldırganlığını acilen durdurmamız gerekiyor. Lavrov'a verdiğim mesaj da bu. Astana ve Soçi süreçleri tamamen ortadan kalkmadı ama yara almaya başladı. Bizim ve Rusya'nın gözlem noktaları var. Gözlem noktalarımızın amacı ihlalleri gözetlemekti. Rejim sürekli orada teröristler var gibi bir bahaneyle İdlib'i almak için saldırıyor" diye konuştu.

 Çavuşoğlu, Rusya'nın "Rejimi kontrol edemiyoruz" açıklamalarını da, "bahane" olarak değerlendirerek, "Doğru bulmuyoruz" ifadesini kullandı.

 Trump'un planı

 Çavuşoğlu, ABD Başkanı Donald Trump tarafından açıklanan "Ortadoğu Barış Planı"na dair şunları söyledi:  "Filistinlilerin Kudüs davasını tek başımıza olsak da destekleyeceğiz. Sadece İslam dünyası olarak değil, birçok Avrupa ülkesinin de açıklamaları ortada. İş birliği içinde olmamız, birlikte hareket etmemiz gerekiyor."

 Koronavirüs salgını

 Çavuşoğlu, dünyada hızla yayılan koronavirüse dair ise, "Hiçbir Çin vatandaşının mağdur edilmesini istemeyiz. Türkiye'deki Çin vatandaşlarının da ülkelerine güvenle dönmesi için gerekli çalışmaları yapacağız. Çin ihtiyaç duyduğu sürece ilave tıbbi yardım malzemelerini ulaştıracağız" şeklinde konuştu. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim